• Projecten in de gemeente Alblasserdam

 • Het VAnG team met Koos de vuilnisman de gehele dag op de Ds. Beukelmanschool in Alblasserdam. Een basisschool, met zo’n 250 leerlingen, welke reeds als Afvalvrije school is gecertificeerd. De educatie start in Groep 6 welke leerlingen ’n dagdeel bemanningslid zijn van het ruimteschip Aarde. Koos vertelt waarom het zo belangrijk is dat wij ons eigen huis, de planeet Aarde, in goede conditie moeten houden om het ruimteschip niet van koers te doen veranderen. Dat zoiets weleens fataal kan aflopen als de mensen er ’n warboel van maken.

  Mooi dat nu ook het systeem op school één op één aansluit met thuis. De school heeft nu dezelfde afval/grondstofcontainers als thuis.

   

  Lees hier het artikel en meer foto's

 • Op dinsdag 14 februari heeft wethouder Peter Verheij het keurmerk 'afvalvrije school' uitgereikt aan de ds. Joannes Beukelmanschool, locatie Weversstraat.

  n de middag worden alle overige groepen bezocht. Voor het correct inzamelen van de afvalstoffen in de klas, te denken aan papier, plastic, fruitresten, pennen/doppen/batterijen etc, en als laatste toch nog restafval, heeft de Stichting VAnG een Grondstofunit ontwikkeld. Deze is meegenomen en er wordt uitleg gegeven over het gebruik van deze unit. De leerlingen gaan in deze recycle cyclus het voortouw nemen. De leerkracht moet worden ontlast, er worden milieuteams door Koos geïnstalleerd. Dit geeft ’n officieel tintje aan het gebeuren. Leerlingen krijgen de verantwoordelijkheid mee te denken en te doen in het goed functioneren van het recycle systeem.

  De aftrap om te komen tot een afvalvrije school is al op 13 april 2015 gegeven. Nu is deze doelstelling bereikt. In de afgelopen 1,5 jaar zijn leerkrachten en leerlingen consequent bezig geweest met het scheiden van afval om op deze manier zo min mogelijk restafval over te houden.

  Lees hier het gehele artikel en meer foto's

 • Alblasserdam – maandag 27 juni 2016.

  Maandagmiddag reikte wethouder Peter Verheij de tweede prijs uit aan Ayyüce Güven, groep 8 van het Palet, in aanwezigheid van haar ouders, ‘juf’ Sabine Rijsdijk, een broer, zussen en een aantal kinderen uit haar klas. Haar ouders namen vrij van hun werk.

  De tekenwedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door de Stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) uit Soest waarvan voorzitter Jan Bredewold ook aanwezig was. 

  Achttien scholen deden mee. De kinderen wordt gevraagd in een tekening de boodschap over te brengen hoe belangrijk het scheiden van afval is om de wereld leefbaar te houden. En Ayyüce deed dat zo treffend, dat uit honderden tekeningen die van haar de tweede prijs opleverde, een ingelijste oorkonde achter glas.

  Wethouder Verheij bleek blij met de activiteiten om de scholen afvalvrij te maken. Het streven is dat volgend jaar meerdere scholen in Alblasserdam het certificaat ‘Afvalvrije School’ verdiend hebben.

  Klik hier voor de foto's

 • Wethouder Peter Verheij (Buitenruimte) geeft maandag 21 maart om 12.00 uur bij basisschool Het Palet, locatie Van Eesterensingel 197, het startschot voor het project Afvalvrije school. De school is al jaren bezig met het scheiden van afval en streeft ernaar het keurmerk 'afvalvrije school' te behalen.

  Dit keurmerk wordt uitgereikt door de stichting VANG (van afval naar grondstof) als de school voldoet aan alle criteria voor een afvalvrije school. Een van deze criteria is dat de centrale afvalcontainer voor restafval wordt afgeschaft. 

  Lees hier het hele persbericht

 • Waarom? Ieder jaar komt ‘Koos de vuilnisman’ op onze school in groep 8 een les geven over ‘hoe ga ik om met afval?’. Afgelopen jaar raakten verschillende collega’s met ‘Koos’ in gesprek over dit onderwerp. Hij wees erop dat wij als christenen verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van de schepping en dat het bewust omgaan met ons afval, daar een belangrijk onderdeel van is. Dit heeft ons aan het denken gezet en hieruit is een werkgroep ‘afvalvrije school’ ontstaan. 

  Lees hier het hele artikel