• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Keurmerk Afvalvrije School - Moeder Aarde Gezond

  Het Keurmerk Afvalvrije School wordt uitgereikt aan scholen die volledig voldoen aan de gestelde criteria, zoals beschreven in het Stappenplan Afvalvrije School van de Stichting Van Afval naar Grondstof.

  Educatie en Actie
  Op educatiedagen wordt les gegeven door een docent, bijgestaan door een acteur of bioloog in de rol van Koos de vuilnisman. Koos de vuilnisman bezoekt alle klassen en wordt ondersteund door een medewerker van de Stichting, die helpt om alles soepel te laten verlopen. Tijdens deze bezoeken wordt aandacht besteed aan zwerfvuilbestrijding en het belang van afvalscheiding. Het doel is om informatie te vergaren die de netheid rondom de school bevordert, het scheidingspercentage verhoogt en de gemeenschap stimuleert om bewuster om te gaan met afval.

  Gedragsverandering en Circulaire Economie
  Door middel van gedragsverandering en bewustwording worden leerlingen gestimuleerd om afval bij de bron te scheiden. Deze veranderingen zorgen ervoor dat afval weer kan worden gebruikt als grondstof voor hergebruik.

  Zwerfvuilpreventie en Tips
  Er wordt ook aandacht besteed aan zwerfvuilpreventie op het schoolplein en in de omgeving van de school, met als doel een schone en veilige leefomgeving te creëren. Daarnaast worden tips gegeven om afval zowel op school als thuis te verminderen.

  Inrichting van Afvalvrije Ruimtes
  De school wordt ingericht met ruimtes die bevorderlijk zijn voor een afvalvrije omgeving, geheel in lijn met de principes van de Kringlooptheorie en de circulaire economie, ter bevordering van de gezondheid van Moeder Aarde.

  Uitgereikte Keurmerken:

  • Ds. Joannes Beukelmanschool, Weverstraat 2, Alblasserdam
  • CBS Insingerschool, Insingerstraat 57, Soest
  • Obs de Tandem, Weegpad 13, Oud-Beijerland
  • IKC Ichthus, Steenen Dijck 1, Maassluis
  • Juliana van Stolbergschool, Kerkplein 15, Kapelle
  • Tweede van der Huchtschool, Libel 56-58, Soest (Certificering is akkoord, uitreiking in voorbereiding)

  Het bevorderen van een afvalvrije omgeving is een stap naar een duurzamere toekomst.