• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • VAnG Milieuprijs 2023, de wisselbeker, & Posterwedstrijd, de poster op de vuilniswagen.

 • Op een zonovergoten woensdagmiddag 6 september 2023, werden in de Raadzaal van de gemeente Soest de oorkonden uitgereikt door wethouder Aukje Treep aan de winnaars van de posterwedstrijd van de VAnG Milieuprijs. De secretaris, Rob Kleinegris, van Stichting VAnG opende de ceremonie met een kort welkomstwoord en gaf vervolgens het woord aan de wethouder, die graag haar missie benadrukte met betrekking tot het belang van afval scheiden en het opruimen van zwerfvuil. Het verhaal van de kringloop en een schone en veilige woon- en leefomgeving zijn in het belang van ons allemaal. We moeten hier dagelijks aan bijdragen, het is van cruciaal belang.

  Deze geweldige gebeurtenis werd bijgewoond door ouders en naaste familieleden, die de winnaars een waardig platform en applaus gaven. Dit schooljaar waren de inzendingen echter wat schaars. Slechts veertien scholen namen deel aan de wedstrijd. Scholen hebben vaak te maken met een strak leerprogramma en een tekort aan leerkrachten, wat soms het omarmen van milieukwesties bemoeilijkt, ondanks de goede intenties. Het is een voortdurende uitdaging.

  Educatie
  Wat wel positief is, is dat Stichting VAnG een digitale educatie over afval scheiden en zwerfvuil heeft opgezet met het personage Koos de vuilnisman, inclusief handleiding en bijpassende video's. Deze educatie is ontstaan tijdens de lockdown-periode tijdens de coronapandemie en wordt nu met dankbaarheid gebruikt. Dit jaar zijn verschillende scholen begonnen met de digitale educatie, en met groot succes: drie van de vier prijzen gingen naar scholen die deze digitale educatie hebben toegepast.

  Deze digitale educatie zou in de toekomst wellicht een oplossing kunnen bieden voor het lerarentekort. Het is haalbaar voor betrokken ouders, stagiaires of invallers, zolang er een duidelijke handleiding beschikbaar is en men zich verdiept in het onderwerp.

  Desondanks zijn er altijd scholen, vaak dezelfde, die tijd en moeite steken in het maken van werkboeken met tips en aanbevelingen om onze woonomgeving en onze planeet in goede conditie te houden. Ook de tekeningen voor de vuilniswagen, met een pakkende slogan, zijn weer prachtig. Het valt op dat de meeste prijzen naar meisjes gaan, die met hun tekeningen milieuproblemen aanpakken.

  Werkboek
  De Beoordelingscommissie heeft de ingeleverde werkboeken zorgvuldig beoordeeld en onder leiding van wethouder Aukje Treep-van Hoeckel de uitslag bekendgemaakt. De wisselbeker voor het beste werkboek, met tips voor ouders en schoolleiding over afval scheiden, zwerfvuil en een schone leef- en werkomgeving, gaat dit jaar naar de Insingerschool. Voor het eerst heeft deze school de wisselbeker gewonnen, en daarmee de Tweede van der Huchtschool nipt verslagen, die de beker voor de derde keer en definitief had kunnen winnen.

  Reduce, Reuse & Recycle
  Het was een moeilijke keuze om het beste en mooiste werkboek te kiezen, aangezien er uitstekende inzendingen waren, en er serieus werk van is gemaakt. De winnaar van de poster voor de vuilniswagen is echter een leerling van de Tweede van der Huchtschool, namelijk Bodil van der Laak, met de slogan "Reduce, Reuse & Recycle," oftewel "Verminderen, Hergebruiken, Recyclen." Het is opmerkelijk dat de drie R's van de van der Huchtscholen, namelijk "Rust, Reinheid & Regelmaat," in de slogan naar voren komen.

  De tweede prijs gaat naar een tekening van Kari Cranenbroek van de Derde van der Huchtschool, een kleurrijke tekening van een vuilniswagen met veel bijen, met als slogan "Sorteer voor meer, Voor blije bijen." Een vrolijke tekening met blije bijen.

  De derde prijs gaat naar een tekening van Zoë Hollander van de Insingerschool, een kleurrijk hart met de aarde erin, met als slogan "Wees lief voor de Aarde."

  De wisselbeker van de VAnG Milieuprijs 2023 zal later dit schooljaar worden uitgereikt door wethouder Aukje Treep. De winnaars van de posterwedstrijd ontvangen een oorkonde, uitgereikt door de wethouder in het gemeentehuis in een speciale setting. Tijdens deze ceremonie kunnen ook ouders en leerlingen aanwezig zijn. Vorig jaar is dit voor het eerst gedaan en het blijkt een uitstekende gelegenheid om het belang van afval scheiden opnieuw onder de aandacht te brengen. We moeten er samen voor zorgen dat onze planeet Aarde in goede staat blijft en wordt doorgegeven aan toekomstige generaties.

  Samenvattend: VAnG Milieuprijs 2023 - Wisselbeker: Insingerschool Posterwedstrijd: 1e prijs: Bodil van der Laak, Tweede van der Huchtschool 2e prijs: Kari Cranenbroek, Derde van der Huchtschool 3e prijs: Zoë Hollander, Insingerschool

  Hieronder staat een korte foto impressie van de uitreiking (Klik op een foto voor een vergroting):