• Stichting Van Afval naar Grondstof

  • Professor Ricardo Recyclo

  • De stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) gaat op straat in gesprek en zet daarvoor in: een Babbelbox, tent vol met tips en de aansmoezenier Professor Ricardo Recyclo. De prof geeft college in Harderwijk. Zijn alter ego heet Koos de Vuilnisman die leerlingen van de basisscholen in Soest(erberg) met raad en daad bijstaat over hetzelfde onderwerp.

    Het straatbeeld is matineus. De open tent met een uitstalling van hulpjes voor het handig op kleine schaal binnenshuis scheiden is ingericht en de babbelbox geïnstalleerd. De hulptroepen met oranje hesjes - grijptang in de ene hand vuilniszak in de andere - zijn op pad om het zwerfafval uit de buurt op te pikken. De professor, lichtbruine blazer aan, hoed op, das om, is klaar voor zijn eerste gesprek.

    De eerste neiging van voorbijgangers is in een boog versneld doorsprinten: ,,Ik heb geen tijd, ik moet nog…" of nieuwsgierig vertragend: ,,waar gaat het over?" Zij hebben echter buiten de vriendelijke overredingskracht van de prof gerekend. Bij de babbelbox hoor je: ,,ik hoef niet in beeld!" Ongemerkt luistert de box mee.