• Projecten in de gemeente Soest

 • Juf Linetta van groep 7 van basisschool De Wegwijzer vraagt de aandacht van haar leerlingen. Met enthousiasme vertelt zij over Piet Mondriaan. De kunstenaar uit Amersfoort die schilderijen vereenvoudigde tot een lijnenspel. De les over Mondriaan is ter voorbereiding op het Mondriaan-project dat de school samen met Stichting Van Afval naar Grondstof organiseert. 

  ,,Alleen jij weet welk voorwerp het was. Maar het wordt wel mooi!" Juf Linetta legt uit hoe de filosofie van Piet Mondriaan was. Een boom of een ander voorwerp is terug te brengen tot een lijnenspel van vakken met kleuren. Neem een voorwerp en 'vermondriaan' het. De kinderen worden enthousiast gemaakt in aanloop naar het vervaardigen van een Mondriaan uit zwerfafval. 

  Het te realiseren Mondriaan-kunstwerk dat de leerlingen van De Wegwijzer gaan maken is een project van de Stichting VAnG

  U kunt hier het artikel lezen en de foto's bekiken

 • De eerste stappen voor een afval vrije school, de Tweede van der Huchtschool gaan er daadwerkelijk mee aan de slag. Het zal aan hun niet liggen dat er in 2035 een nieuwsbericht wordt verspreid dat er geen mobieltjes, föhns en lampen meer zijn te koop, omdat de fabrieken geen grondstoffen meer hebben.

  De tweede van der Huchtschool in de wijk Overhees te Soest is de derde basisschool in Soest die het afval op de bron gaat scheiden. Op vrijdag 8 september is docent/acteur/bioloog Theodoor Braaksma, als Koos de vuilnisman, de gehele dag op school geweest om zowel de leerlingen als de leerkrachten te overtuigen van het nut om hiertoe over te gaan.

  U kunt hier het artikel lezen en de foto's bekijken

 • Vrijdag 1 september 2017, een geweldig mooie ochtend, om 09.00 uur staan zo’n 320 leerlingen van de CBS De Werveling te Soest-Zuid zijn op het schoolplein in afwachting van Koos de vuilnisman welke de door de stichting VAnG (Van Afval naar Grondstof) ontworpen grondstofunits komt afleveren.

  Er is een gezellige sfeer onder de aanwezigen, waaronder wethouder Marcel Adriani, schooldirecteur Koos Bezemer en zijn directe chef Stichting PCBO-bestuurder, directeur Bart Sonnenberg. Radio Soest is aanwezig en loopt op het schoolplein rond om ouders, leerlingen en aanwezigen aan te spreken. Van de Stichting VAnG, Van Afval naar Grondstof, was secretaris/penningmeester Rob Kleinegris aanwezig. Deze Stichting draagt zorg voor het uitrollen van hun visie om zoveel mogelijk scholen afvalvrij te krijgen.

  U kunt hier het artikel lezen en de foto's bekiken

 • Op 19 december is Koos de Vuilnisman bij de Democratische school In de Ruimte te gast. Hij brengt hier de leerlingen op een ludieke manier bij hoe ze om moeten gaan met ‘afval’. De leerlingen worden met de neus op de feiten gedrukt als de vuilniszak uit de klas bekeken wordt. Bij elk stukje afval wordt uitgelegd waarom dit er wel en waarom het er juist niet in mag. Daarna is het tijd om de installatie van het zwerfvuilteam te doen. De leerlingen krijgen de ringen met een vuilniszak en een hesje met de opdruk: "Wij houden de buurt schoon. U ook?" uitgereikt.

  Daarna is het tijd om de restafval container op het buitenterrein te inspecteren. Ook hier blijkt dat er nog wel wat te verbeteren is. Tijdens de zwerfvuilronde om de school wordt er bijna gejuicht als er weer een blikje of een papiertje in de vuilniszak verdwijnt. 

  Hier kunt u de foto's bekijken

 • Sinds 16 september 2016 is Soest weer een stukje schoner door mee te doen aan de wereldwijde actie Keep it Cleay Day. In Soest ligt het initiatief bij de stichting VAnG (Van Afval Naar Grondstof). Zij hebben een aantal leerlingen van de Ludgerusschool, de democratische school In de Ruimte, de Insingerschool en een groot aantal vrijwilligers bij elkaar gebracht om een rondje Soest te maken. Op verschillende plekken hebben zij het zwerfvuil opgehaald.

  Wethouder Jannelies van Berkel deelde met een groepje kinderen flyers uit op het winkelcentrum ‘Overhees’ om iedereen te wijzen op het nut van het opruimen van het zwerfvuil. Er is in het totaal bijna 100 kilo afval van straat gehaald waarop dit ter plekke is gesorteerd in restafval en materiaal voor nieuwe grondstoffen. 

  Hier kunt u de foto's bekijken

 • Uitreiking 3e prijs Posterwedstrijd aan Manouk Lentink Woensdag 29 juni heeft wethouder Jannelies van Berkel-Vissers de Oorkonde VAnG Milieuprijs 2016 voor de derde prijs uitgereikt aan Manouk Lentink.

  Manouk heeft een zeer kleurrijke tekening gemaakt waarop veel dieren te zien zijn. Haar slogan "Help de natuur en scheid afval!!" komt hier prima tot uiting. "Samen staan wij sterk" zien wij ook nog op haar tekening. De wethouder memoreerde hieraan tijdens 'n toespraak in haar klas, groep 8. Manoukwastoch wel'n beetje zenuwachtig om op deze wijze op het voetstuk te worden geplaatst.
  Het hoge bezoek op school en in de klas was toch even wennen.

  Meester Wiebe gaf aan dat haar naam niet goed in de Soester Courant was overgekomen, het is Lentink en niet Lenting. Manouk dat gaan wij rechtzetten. Al met al een leuke happening op de lnsingeschool, een plek waar wethouder Jannelies van Berkel-Vissers
  onderhand blind de weg weet. De laatste jaren is er geregeld 'n milieu recycling prijs uitgereikt.

  De lnsingerschool, de eerste Afvalvrije School in Nederland, is nu zover dat het afval scheiden een vanzelfsprekende aangelegenheid is. Het is een omschakeling om hetgeen je niet meer nodig heb in de juiste bak te doen. Maar het is snel aangeleerd als er de juiste infrastructuur is. Meester Wiebe liet weten dat de samenwerking met RMN prima is en het voor alle partijen, het scheiden van afval,
  geen belasting is.

  De Stichting VAnG hoopt dat er spoedig meerdere scholen in Soest het voorbeeld van de lnsingerschool in praktijk gaan brengen en dat hierdoor de school, de gemeenschap en het milieu gaan profiteren.

  Klik hier voor de foto's

 • Op 17 december 2015 heeft de Soester Gemeenteraad besloten de inzameling van grondstoffen en afval bij maatschappelijke organisaties (scholen, kerken, verenigingen en de kinderboerderij) te beschouwen als een activiteit die plaats vindt in het algemeen belang zoals bedoeld in artikel 25h, lid 5 en 6, van de Mededingingswet.

  Op de foto bekrachtigt burgemeester Rob Metz als voorzitter van de Raad dit besluit met zijn handtekening.

  Dit besluit maakt het mogelijk dat RMN bij genoemde instellingen grondstoffen en afval ophaalt. Het is voor de maatschappelijke organisaties in de gemeente Soest een stimulans om het afval, gesorteerd tot opnieuw te gebruiken grondstof  te gaan bewaren. Te beginnen met de scholen zal de Stichting VAnG daarbij de ondersteuning bieden om zo snel mogelijk tot geheel afvalvrije scholen te komen.

  Meer informatie (en foto's) vindt u hier

 • Op 1 oktober 2015 heeft het bestuur van de Stichting VAnG het eerste exemplaar van het Stappenplan Afvalvrije School uit gereikt aan de wethouder Marcel Adriani van de gemeente Soest.

  Rob Kleinegris, secretaris van de stichting VAnG, geeft in de introductie weer hoe de stichting tot stand is gekomen en waarom er behoefte is aan een Stappenplan Afvalvrije School. Daarna overhandigd de voorzitter van de stichting VAnG, Jan Bredewold, het eerste exemplaar van het Stappenplan Afvalvrije School aan de Wethouder Marcel Adriani.

  Foto's van de uitreiking Stappenplan Afvalvrije School 2015

  Stappenplan Afvalvrijeschool (PDF)

 • Op vrijdag 18 september 2015 vond de landelijke Keep It Clean Day (KICD) plaats. Ook dit jaar heeft Stay Okay aan de Bosstraat zich beschikbaar gesteld als uitvalsbasis. Een prima centrale plaats, alwaar men ook de koffie en een lunch kreeg aangeboden.

  Om 8.45 werden de leerlingen bij de Ludgerusschool en De Ruimte opgehaald met de huifkar van Stalhouderij Klein Middelwijck. Met goede zin en mooi droog weer ging het op naar de Bosstraat, waar alle overige vrijwilligers al stonden te wachten om aan de slag te gaan. Na een welkomstdrankje werden de zakken en veiligheidshesjes verstrekt waarna de ochtendploegen naar het startpunt van hun route werden gebracht. Dit jaar werd voor het eerst door een groep leerlingen van De Ruimte begonnen bij het zwembad en daarna het Gemeentehuis. De leerlingen kregen leuke en enthousiaste reacties wanneer ze vertelden dat ze meewerkten aan de mondiale schoonmaakdag. Andere groepen liepen over het Smitshof en de Speelplaatsen langs de Koningsweg naar het station Soest-Zuid.

  Meer informatie (en foto's) vindt u hier

 • De WBT milieuprijs is een initiatief van de projectgroep Milieu om de leerlingen van groep 7 en/of 8 van de basisscholen bewust te maken van de natuur en het milieu. De leerlingen worden geleerd hoe met onze planeet om te gaan, wij hebben maar één Aarde en grondstoffen moeten we gaan hergebruiken. Wij kunnen niet blijvend grondstoffen onttrekken aan onze planeet. Koos de Vuilnisman geeft op school presentaties en laat zien hoe de leerlingen de kringloop, net als in de natuur, ook voor gebruiks-, verbruiks artikelen en of goederen kunnen doen.

  Voor de beste school is er ieder jaar, dus ook dit jaar 2015 een prijs, de WBT Milieuprijs.

  Meer informatie (en foto's) vindt u hier