• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Liv Ankone wint VAnG Milieuprijs 2022

 • De jury van Stichting VAnG kwam vorige week bij elkaar om uit de vele inzendingen voor de jaarlijkse Milieuprijs een winnaar te selecteren. Liv Ankone, leerlinge van de Da Costaschool, maakte de mooiste tekening. Haar creatie zal in het najaar een aantal RMN-wagens sieren.

  De VAnG milieuprijs is een initiatief om de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen bewust te maken van de natuur en het milieu. Alle deelnemende scholen hebben een boek ingeleverd vol tekeningen, tips, gedichten, brieven en zelfs een rap over afvalscheiding en zwerfafval en hoe dat beter kan worden aangepakt.

  De jury kon tijdens de beoordeling niet zien wie de makers van de werkstukken zijn. Via een code waren de boeken anoniem. Onder leiding van wethouder Aukje Treep gingen de deskundigen aan de slag. Rob Kleinegris van Stichting VAnG was onder de indruk van de kwaliteit van de ingeleverde werkstukken.,, Wat wij afval noemen is eigenlijk allemaal grondstof voor nieuwe producten. Deze kinderen weten dat heel goed, fantastisch hoe ze ons en hun ouders daaraan herinneren en daar zo mee bezig zijn!´´ Er is een wisselbeker voor het Beste Werkboek en individuele leerlingen konden een oorkonde verdienen voor de beste tekening met de meest pakkende en duidelijke boodschap.

  • De eerste prijs in de Posterwedstrijd is gegaan naar Liv Ankone van de da Costaschool. Liv heeft een kleurrijke tekening gemaakt met als slogan ‘Afval scheiden is beter’. De tekening stelt een situatie voor hoe het nu is gesteld met de Aarde en hoe het in de toekomst zou moeten zijn.
  • Semih Oktay van de Tweede Van der Huchtschool is winnaar van de tweede prijs met de slogan: ‘Hou het strak, gooi het in de afvalbak’. Het brons is voor Nina Sophie Visser van de Insingerschool. Haar slogan: ‘Help de Aarde’.
  • De wisselbeker voor het meest creatieve werkboek is voor groep 8 van juf Femke, van de tweede van der Huchtschool. De exellentschool van directeur Rick Mast, wint voor de derde keer de wisselbeker. De tekening van Liv Ankone komt op een aantal vuilniswagens die in Soest en Soesterberg rijden. De officiele onthulling hiervan vindt na de zomer plaats.