• Stichting Van Afval naar Grondstof

  • VAnG Milieuprijs 2019 voor Siebe Eikens

    De VAnG-milieuprijs is een initiatief van de Stichting VAnG (Van Afval naar Grondstof) om scholieren bewust te maken van het belang van afvalscheiding. Vijftig basisscholen uit verschillende gemeenten deden mee. Woensdag 16 juli reikte wethouder Nermina Kundic de eerste prijs uit aan Siebe Eikens van de Montessorischool.

    Wanneer milieuwethouder Kundic bij de Montessorischool arriveert is de gemengde groep 6/7/8 in afwachting. De klasgenoten van Siebe Eikens zijn al op de hoogte dat hij in de prijzen is gevallen. Kundic maakt van de gelegenheid gebruik om de leerlingen te wijzen op de noodzaak van het scheiden van afval. De tekening van Siebe, een natuurgetrouwe weergave van drie kliko’s, waarvan een voor glas, toont aan hoe eenvoudig afval scheiden is. ,,Waarom een bak voor het glas?”, vraagt Kundic aan Siebe. ,,Die hebben wij toch in Soest niet?” Siebe: ,,Bij ons thuis ruimen we het glas ook apart op.”

    De tekening van Siebe Eikens gaat vanaf eind oktober alle vuilniswagens in de regio sieren. De kleurig getekende slogan is zeer kort maar krachtig: 'Scheid!', laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

    De tweede prijs gaat naar een groep van drie kinderen die gezamenlijk aan de tekening hebben gewerkt en de slogan hebben bedacht. Romaisa Amezian, Emmy den Elsen en Mirte van de Ven van de Kard.Alfrinkschool uit Maassluis hebben als slogan: ,,Zorg voor de Aarde door afval te scheiden!"

    De wethouder bracht ook een bezoek aan de Tweede van de Huchtschool. De school in Overhees wint de wisselbeker voor het meest creatieve werkboek, met tekeningen, raps, brieven, gedichten, foto's met als onderwerp: het scheiden van afval en de omgang met het milieu. Bij de komst van de wethouder voeren de leerlingen de rap met veel enthousiasme op.

    De derde individuele prijs blijft ook binnen de gemeentegrenzen. Elizabeth Brummer van de Sint Carolusschool in Soesterberg maakte een mooie tekening waarin opgeroepen wordt om te strijden voor de aarde.

    De deskundigen die de werkboeken bestudeerden en beoordeelden waren, naast wethouder Kundic, onderwijsdeskundige mevrouw Ant de Vries-Jelten, AVRO-coryfee Cees van Drongelen en de raadsleden Bert Groothuis (Soest 2002) en Jan Paauw (GGS). Juryvoorzitter Kundic is blij dat kinderen en jongeren bewust zijn van de noodzaak van recycling. ,,Wat wij afval noemen is eigenlijk allemaal grondstof voor nieuwe producten. Deze kinderen weten dat heel goed, fantastisch hoe ze ons daaraan herinneren en daar zo mee bezig zijn!