• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Jury beslist: Wisselbeker VAnG-milieuprijs naar 2e Van der Hucht

 • ‘Wedstrijd voor bewustwording van basisscholieren’ 

  De VAnG-milieuprijs is een initiatief van de Stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) om scholieren bewust te maken van het belang van afvalscheiding. Acht basisscholen uit Soest streden mee voor drie prijzen. Donderdag 1 juli kwam de jury bijeen om een oordeel te vellen over de ingeleverde werkstukken.

  Het was symbolisch dat de werkstukken over het scheiden van afval en het voorkomen van zwerfvuil, gemaakt door basisschoolleerlingen, juist op 1 juli werden gejureerd. Want op deze dag werd statiegeld op kleine flesjes ingevoerd. ,,Dat is een mooie slag om een flink deel van het zwerfvuil te verminderen”, sprak Rob Kleinegris namens stichting VAnG. ,,Maar waar wij ook voor staan is om zo min mogelijk afval in de verbrandingsoven te krijgen. Wanneer je afval goed scheidt kan het gerecycled worden. Afval moet grondstof zijn voor nieuwe producten. Wij willen kinderen in de basisschoolleeftijd daarvan bewust maken, ook in de hoop dat zij dat doorgeven aan hun ouders. Die bewustwording doen wij onder meer digitale educatie en fysieke lessen op school en door de jaarlijkse organisatie van deze wedstrijd.”

  De opdracht aan de scholen was om een werkboek samen te stellen met tekeningen, tips en werkstukken voor het extra aandacht geven aan het scheiden van afval, het tegengaan van zwerfvuil en de zorg voor de planeet.

  Het ingeleverde materiaal was volgens de jury, waarin onder meer wethouder Nermina Kundic en de raadsleden Bert Groothuis en Jan Paauw zitting hadden, van hoog niveau. Uit de ingeleverde tekeningen werd één exemplaar gekozen die de vuilniswagens van RMN gaat sieren en tien stuks komen op de peperbussen in de winkelcentra in Soest. Daarnaast kreeg het beste werkboek de wisselbeker.

  De poster op de vuilniswagen komt dit jaar van de hand van Vivienne Venrooy en Anisa Bayram, leerlingen van de 1e van der Huchtschool.

  De tien tekeningen voor de reclamezuilen/peperbus in de winkelcentra zijn gemaakt door:

  • Julia Kooijman, 1e van der Huchtschool.
  • Janko Polerecky, de Postiljon/Soesterberg.
  • Oskar Vogel, Montessorischool,
  • Anouk van den Heuvel, Insingerschool,
  • Felien Los, de Buut,
  • Maximus Palimbong, de Achtbaan,
  • Shems Kazally, 3e van der Huchtschool,
  • Jade Verlaan, 3e van der Huchtschool,
  • Jayden Said, 2e van der Huchtschool,
  • Tessa Schlebaum, 2e van der Huchtschool

  De wisselbeker voor het best verzorgde werkboek gaat naar de 2e van der Huchtschool

  De officiële prijsuitreiking vindt later deze maand plaats.

 • Uitreiking VAnG Milieuprijzen 2021

 • De afgelopen dagen hebben de diverse winnaars van de VAnG-Milieuprijs hun prijs in ontvangst mogen. Zo was een uitgebreide delegatie van de stichting vrijdag 9 juli aanwezigg bij de 1e Van der Huchtschool aan de Paulus Potterlaan. Bert Groothuis, gemeenteraadslid voor Soest2002 en jurylid namens Stichting VAnG reikte de oorkondes uit aan Vivienne Venrooy en Anisa Bayram. Het duo had de winnende poster bedacht en gemaakt die komend voorjaar de vuilniswagens van RMN sieren.

  Leerkracht Robert Kordewal vertelde namens de school en de 28 leerlingen van groep 8 dat de door VAnG aangeboden educatie als duidelijk, helder en verrijkend werd ervaren. De digitale educatue in de vorm van filmpjes waren vol met humor en dat sprak aan. De volgende keer kijkt de school verwachtingsvol uit naar de fysieke komst van Koos de Vuilnisman.”

  Bij de bijeenkomst in de 1e Van der Huchtschool kreeg de tekening van Julia Kooijman extra aandacht. Haar tekening is één van de tien winnende inzendingen die de komende periode te zien zijn op de peperbus-reclamezuilen in Soest.

  Maandag 12 juli was een delegatie van Stichting VAnG onder aanvoering van voorzitter Jan Bredewold te gast bij de 2e Van der Huchtschool waar de gehele groep 8 (27 leerlingen) van leerkracht Femke de Jongh aanwezig was. Femke vertelde dat de fysieke educatie van Koos de vuilnisman zinvol en creatief was omgezet naar een digitale activiteit. Zij had veel waardering voor verrichtingen van de stichting die volgens haar snel was ingesprongen in de ontstane coronasituatie omdat Koos de Vuilnisman fysiek niet aanwezig kon zijn. Zij en de leerlingen hopen toch wel dat Koos volgend jaar weer op school mag komen. Een fysieke educatie laat de leerlingen nog beter kennis maken met de kennis en kunde van Koos.

  Het door de groep gemaakte werkboek was met zorg gemaakt. De leerlingen hadden een analyse gemaakt van hoe bij hun thuis het afval wordt gescheiden. Hierbij was bovendien een lijst met twaalf tips toegevoegd om afval te minimaliseren en/of te voorkomen. Helaas was er geen tijd om deze tips te verspreiden aan ouders/bekenden e.d. Als Koos fysiek aanwezig is wordt hier veel aandacht aan gegeven. Het gaat om het kweken van bewustzijn en dat doen we door repeterende herhaling.

  Naast de uitreiking van de wisselbeker, ook in 2019 al in het bezit van de 2e van der Huchtschool, werden ook nog de tekeningen van Jayden Said en Tessa Schlebaum uit het werkboek gehaald en getoond. Deze tekeningen gaan eveneens op de peperbus-reclamezuilen.

  De onthulling van die tekeningen, waarvoor de makers t.z.t. zullen worden uitgenodigd, vindt wellicht ook in het najaar plaats. Hiervoor zal nog door Sichting VAnG de nodige expertise moeten plaatsvinden om alle tekeningen en bijbehorende tekst fleurig en kleurig te presenteren. Deze expositie moet wordt een aanrader voor publiek, politiek en media.