• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Alblasserdam, 5 december 2017

  Het VAnG team met Koos de vuilnisman de gehele dag op de Ds. Beukelmanschool in Alblasserdam. Een basisschool, met zo’n 250 leerlingen, welke reeds als Afvalvrije school is gecertificeerd. De educatie start in Groep 6 welke leerlingen ’n dagdeel bemanningslid zijn van het ruimteschip Aarde. Koos vertelt waarom het zo belangrijk is dat wij ons eigen huis, de planeet Aarde, in goede conditie moeten houden om het ruimteschip niet van koers te doen veranderen. Dat zoiets weleens fataal kan aflopen als de mensen er ’n warboel van maken.

  Op het evaluatieformulier staat aangegeven dat de geboden activiteiten van groot belang zijn voor de bewustwording van de leerlingen in het omgaan met afval. De activiteiten zijn leuk, leerzaam en afwisselend. Het is goed om dit jaarlijks in het leerprogramma op te nemen.

  In de middag worden alle overige groepen bezocht. Voor het correct inzamelen van de afvalstoffen in de klas, te denken aan papier, plastic, fruitresten, pennen/doppen/batterijen etc, en als laatste toch nog restafval, heeft de Stichting VAnG een Grondstofunit ontwikkeld. Deze is meegenomen en er wordt uitleg gegeven over het gebruik van deze unit. De leerlingen gaan in deze recycle cyclus het voortouw nemen. De leerkracht moet worden ontlast, er worden milieuteams door Koos geïnstalleerd. Dit geeft ’n officieel tintje aan het gebeuren. Leerlingen krijgen de verantwoordelijkheid mee te denken en te doen in het goed functioneren van het recycle systeem.

  Mooi dat nu ook het systeem op school één op één aansluit met thuis. De school heeft nu dezelfde afval/grondstofcontainers als thuis.

  Bij ’n telling/opname hoe er thuis afval wordt gescheiden kwamen wij op ’n zeldzaam hoge score van groter dan (>) 90%. Het kan dus wel, als men structuur aanbrengt en dit bewust doet uitvoeren dan is het geen belasting en brengt het voor de school enkel voordelen.

  Het was weer een productieve recycle dag waarop veel foto’s zijn gemaakt door onze webmaster/fotograaf.

 • Er zijn die dag (veel) meer foto's gemaakt deze kunt u met de volgende link bekijken: Foto's Ds. Beukelmanschool Alblasserdam 5 december 2017
  U komt dan in een foto album waar alle foto's opstaan die er gemaakt zijn tijdens de uitreiking. Wilt u een foto downloaden dan selecteert u eerst de gewenste foto met de linker muisknop de foto wordt nu groter weergegeven. Door op het pijltje naar beneden te klikken (rechts onder) download u de foto in het gewenste formaat naar uw eigen computer.