• Onze missie: Afvalvrije Scholen

 • Jan Bredewold voorzitter Stichting Van Afval naar Grondstof

  Beste mensen,

  Het zijn vreemde dagen waarin wij zijn beland. Juist nu, wanneer het voorjaar het leven zou moeten laten bruisen, moeten wij, door het nemen van afstand, nader tot elkaar zien te komen. Voor onze Streetmasters die geregeld de wijk in gaan om zwerfvuil te ruimen zijn het eveneens verwarrende tijden. Mogen zij wel of niet de straat op en zo ja, moeten ze dat alleen doen? Hoe is het gesteld met de veiligheid? In deze nieuwsbrief geven wij daar antwoord op. Door de coronacrisis kon de actie Zomerschoon, begin april, slechts op individuele wijze gehouden worden. Het is even niet anders.

  Wij kunnen klagen over alles wat niet meer kan en mag, maar eigenlijk veroorzaakt dat alleen maar negatieve energie en daar hebben we nu even niks aan. Het is beter om te constateren dat er in het land en ook in ons eigen dorp mooie initiatieven worden gehouden om de leefbaarheid en de onderlinge solidariteit te vergroten. Mooi om te zien en prachtig om dit mee te maken.

  Onze stichting Van Afval naar Grondstof zit niet stil. We hebben al veel mogen bereiken. Alle Soester basisscholen hebben de intentieverklaring ondertekend om afvalvrij te worden. Ook in andere plaatsen zijn wij succesvol met het afvalvrij maken van scholen.

  Daarnaast ontwikkelen wij diverse soorten educatie voor de scholen. Naast het typetje van Koos de Vuilnisman, zo enthousiast en vol met passie door Theodoor Braaksma uitgebeeld, gaan wij andere interactieve leermomenten uitreiken aan de scholen. Wij zijn met een aantal mensen in gesprek om dit inhoud en vorm te geven.

  Voor het ruimen van zwerfvuil in Soest gaan wij, naast de vrijwillige medewerking van tientallen betrokken Soesters, hulp krijgen van de Stichting Bikkel. Deze stichting verzorgt dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In deze nieuwsbrief kunt u er van alles over lezen.

  Zo blijven wij continu bezig om onze doelstelling te realiseren, namelijk:

  De gezondheid van mensen, dieren en planten blijvend te verbeteren door een afvalvrije omgeving te scheppen; - De belasting van het milieu door afval maximaal te reduceren met als einddoel het scheppen van een volledig afvalvrije omgeving door optimale kringloop; - Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn. Bovenstaand doel tracht de stichting te verwezenlijken door het geven van milieueducatie op scholen, het organiseren van projecten en evenementen, het stimuleren van meer milieuvriendelijke productieprocessen, het geven van lezingen en het bijdragen aan en bevorderen van bewustwording van hergebruik van materialen met alle daaraan verbonden voordelen.

  De coronacrisis veroorzaakt, naast de nodige ellende, ook veel solidariteit en creativiteit. Het is allemaal anders dan normaal. Let op elkaar, blijf gezond. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen van onze stichting. Samen staan we sterk!

  Jan Bredewold voorzitter Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Beukelmanschool Alblasserdam 051217

  Het VAnG team met Koos de vuilnisman de gehele dag op de Ds. Beukelmanschool in Alblasserdam. Een basisschool, met zo’n 250 leerlingen, welke reeds als Afvalvrije school is gecertificeerd. De educatie start in Groep 6 welke leerlingen ’n dagdeel bemanningslid zijn van het ruimteschip Aarde. Koos vertelt waarom het zo belangrijk is dat wij ons eigen huis, de planeet Aarde, in goede conditie moeten houden om het ruimteschip niet van koers te doen veranderen. Dat zoiets weleens fataal kan aflopen als de mensen er ’n warboel van maken. Op het evaluatieformulier staat aangegeven dat de [.....]

  Lees hier verder

  Juliana van Stolberg school Kapelle

  Juliana van Stolberg school, Christelijk primair onderwijs op Reformatorische grondslag. Een school die het rentmeesterschap van onze planeet Aarde hoog in het vaandel heeft staan. Om op zo'n school college te geven, dat al hetgeen wij doen weer in de kringloop moet komen, in goede aarde valt. Het college door docent/acteur/bioloog Theodoor Braaksma is echter anders, het laat de leerlingen op een andere manier kennis maken met hetgeen zij bezig zijn. Zo werd er een bezoek gebracht aan de grote ijzeren afvalcontainer op het schoolplein. Wat zit daarin? Oh Oh, voor zo'n 75% gevuld met bladeren, [.....]

  Lees hier verder

  OBS de Hoeksteen in Wemeldinge is gestart met afval scheiden

  Op 12 september 2017 is OBS de Hoeksteen begonnen met de eerste stappen om al het afval op school te scheiden. Om de kinderen (en leerkrachten) te laten zien hoe belangrijk dit is heeft Koos de Vuilnisman hier een ochtend college gegeven.  In groep 7 heeft hij een hele ochtend 'les' gegeven waarbij hij heeft laten zien dat je eigenlijk bijna geen afval meer hoeft te hebben als je het apart houdt als grondstoffen. Papier, plastic, glas, metaal, oude pennen en GFT worden apart verzameld. Zo blijft er weinig over om te verbranden. De ochtend was verdeeld in twee delen, eerst de theorie en later [.....]

  Lees hier verder

  Grondstofunits bij de 2e vd Huchtschool in Soest

  De eerste stappen voor een afvalvrije school, de Tweede van der Huchtschool gaan er daadwerkelijk mee aan de slag. Het zal aan hun niet liggen dat er in 2035 een nieuwsbericht wordt verspreid dat er geen mobieltjes, föhns en lampen meer zijn te koop, omdat de fabrieken geen grondstoffen meer hebben. Tweede van der Huchtschool in de wijk Overhees te Soest is de derde basisschool in Soest die het afval op de bron gaat scheiden. Op vrijdag 8 september is docent/acteur/bioloog Theodoor Braaksma, als Koos de vuilnisman, de gehele dag op school geweest om zowel de leerlingen als de leerkrachten te [.....]

  Lees hier verder

  Werveling uitreiking grondstofunits

  Vrijdag 1 september 2017, een geweldig mooie ochtend, om 09.00 uur staan zo’n 320 leerlingen van de CBS De Werveling te Soest-Zuid zijn op het schoolplein in afwachting van Koos de vuilnisman welke de door de stichting VAnG (Van Afval naar Grondstof) ontworpen grondstofunits komt afleveren. Er is een gezellige sfeer onder de aanwezigen, waaronder wethouder Marcel Adriani, schooldirecteur Koos Bezemer en zijn directe chef Stichting PCBO-bestuurder, directeur Bart Sonnenberg. Radio Soest is aanwezig en loopt op het schoolplein rond om ouders, leerlingen en aanwezigen aan te spreken. Van de [.....]

  Lees hier verder

  Nieuws

  4 Jun 2015 | Nieuws
  Nieuws

  In 2016 kunnen gemeenten starten met pilots voor de inzameling van kleine PET-flesjes en blikjes via belonings- en/of retourpremiesystemen. Gemeenten die pilots willen organiseren, kunnen deze tot en met 15 november aanmelden. De randvoorwaarden voor de pilots zijn vastgelegd in het plan van aanpak ‘Nieuwe beloningssystemen’, dat door het Afvalfonds Verpakkingen, Natuur & Milieu en de VNG is opgesteld en is aangeboden aan de staatssecretaris. Op korte termijn wordt het verstuurd naar de Tweede Kamer. Met het oog op de snelle start worden gemeenten alvast in de gelegenheid gesteld zich [.....]

  Lees hier verder

  8 of page 8

 • Reacties:

  Als je op het hoofdkantoor in Geneve voor de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) werkt weet je hoe belangrijk het is om dat wij aandacht voor onze leefomgeving hebben. In een aantal landen wil dat zeggen meer aandacht voor hygiënische basis voorzieningen zoals een toilet. Echter in het westen gaat het veel meer om zaken zoals het goed omgaan met ons afval.

  Daarom vind ik dit initiatief als oud bewoner van Soest zo geweldig! Het allerbeste is om juist op vroege leeftijd te beginnen en daarom is deze aanpak zo succesvol en ook duurzaam. Dit is een voorbeeld dat gevolgd zou moeten worden door vele andere scholen.

  Dr Marc Sprenger - Directeur bij de World Health Organisation in Geneve (WHO)

  Waarom ik doneer aan de Stichting “Van Afval naar Grondstof”.

  Ik was uitgenodigd om eens een college mee te maken op de Ludgerusschool te Soest-Zuid. Daar heeft Koos de vuilnisman mij in één ochtend laten zien dat wij helemaal verkeerd bezig zijn met onze huidige leefgewoonten. Nooit bij stilgestaan.

  Ik ga nu ook letten op wat ik koop, ook eens bij de Kringloopwinkel langs. De ene keer zal ik wat meer moeten betalen, de andere keer tref ik iets bij de Kringloop voor heel weinig. En natuurlijk afval gaan scheiden, zo weinig mogelijk restafval. Zal zeker lukken.

  Mevrouw A.Coumou-Schipperijn