• Onze missie: Afvalvrije Scholen

 • Jan Bredewold voorzitter Stichting Van Afval naar Grondstof

  Beste mensen,

  Het zijn vreemde dagen waarin wij zijn beland. Juist nu, wanneer het voorjaar het leven zou moeten laten bruisen, moeten wij, door het nemen van afstand, nader tot elkaar zien te komen. Voor onze Streetmasters die geregeld de wijk in gaan om zwerfvuil te ruimen zijn het eveneens verwarrende tijden. Mogen zij wel of niet de straat op en zo ja, moeten ze dat alleen doen? Hoe is het gesteld met de veiligheid? In deze nieuwsbrief geven wij daar antwoord op. Door de coronacrisis kon de actie Zomerschoon, begin april, slechts op individuele wijze gehouden worden. Het is even niet anders.

  Wij kunnen klagen over alles wat niet meer kan en mag, maar eigenlijk veroorzaakt dat alleen maar negatieve energie en daar hebben we nu even niks aan. Het is beter om te constateren dat er in het land en ook in ons eigen dorp mooie initiatieven worden gehouden om de leefbaarheid en de onderlinge solidariteit te vergroten. Mooi om te zien en prachtig om dit mee te maken.

  Onze stichting Van Afval naar Grondstof zit niet stil. We hebben al veel mogen bereiken. Alle Soester basisscholen hebben de intentieverklaring ondertekend om afvalvrij te worden. Ook in andere plaatsen zijn wij succesvol met het afvalvrij maken van scholen.

  Daarnaast ontwikkelen wij diverse soorten educatie voor de scholen. Naast het typetje van Koos de Vuilnisman, zo enthousiast en vol met passie door Theodoor Braaksma uitgebeeld, gaan wij andere interactieve leermomenten uitreiken aan de scholen. Wij zijn met een aantal mensen in gesprek om dit inhoud en vorm te geven.

  Voor het ruimen van zwerfvuil in Soest gaan wij, naast de vrijwillige medewerking van tientallen betrokken Soesters, hulp krijgen van de Stichting Bikkel. Deze stichting verzorgt dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In deze nieuwsbrief kunt u er van alles over lezen.

  Zo blijven wij continu bezig om onze doelstelling te realiseren, namelijk:

  De gezondheid van mensen, dieren en planten blijvend te verbeteren door een afvalvrije omgeving te scheppen; - De belasting van het milieu door afval maximaal te reduceren met als einddoel het scheppen van een volledig afvalvrije omgeving door optimale kringloop; - Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn. Bovenstaand doel tracht de stichting te verwezenlijken door het geven van milieueducatie op scholen, het organiseren van projecten en evenementen, het stimuleren van meer milieuvriendelijke productieprocessen, het geven van lezingen en het bijdragen aan en bevorderen van bewustwording van hergebruik van materialen met alle daaraan verbonden voordelen.

  De coronacrisis veroorzaakt, naast de nodige ellende, ook veel solidariteit en creativiteit. Het is allemaal anders dan normaal. Let op elkaar, blijf gezond. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen van onze stichting. Samen staan we sterk!

  Jan Bredewold voorzitter Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Soester Streetmasters in actie tijdens Keep it Cleanday

  Elke derde vrijdag van september organiseert de landelijke stichting ‘Supporter van Schoon’, de Keep it Clean Day. Ook de Soester stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) slaat de handen ineen tegen zwerfafval. Vrijdag ging de Soester streetmastergroep de straten in. Struiken, wegen en bermen werden gezuiverd van zwerfvuil. Het vuil werd verzameld en gesorteerd.    De eerste najaarsstorm van 2018 weerhoudt de streetmastergroep van stichting VAnG niet om op vrijdagmorgen op pad te gaan. Allereerst wordt de eigen woonomgeving zwerfvuilvrij gemaakt. Thuis wordt al het opgehaalde vuil [.....]

  Lees hier verder

  Koos de Vuilnisman op bezoek bij De Driesprong in Soest

  Donderdagmorgen 20 september was Koos de Vuilnisman op basisschool De Driesprong in Soestdijk. Koos verzorgde voor de verschillende groepen een les over afval. Het werd een  leerzame en interactieve belevenis. De organiserende stichting Van Afval naar Grondstof omschrijft bij monde van Rob Kleinegris de educatie als volgt: ,,De les die Koos over afval  en zwerfafval in het bijzonder geeft is voor de scholieren een feest waar meer dan ooit geleerd wordt." Koos duikt deze ochtend letterlijk de prullenbak van de klas in om eens te laten zien wat er in zit: oud papier, een klokhuis, [.....]

  Lees hier verder

  Afval scheiden levert heel veel op

  Waarom moeten we plastic thuis scheiden? Er is regelmatig discussie over hoe de plastic verpakkingen gescheiden moeten worden. Is dat door mensen thuis, of moeten alle verpakkingen op een later moment uit het restafval worden gehaald? Bronscheiding levert een betere kwaliteit op De gemeente Soest en de andere gemeenten van Afvalverwijdering Utrecht (AVU) gaan voor een optimale recycling van plastic verpakkingen en kiezen daarom voor bronscheiding. Dit is het scheiden van plastic verpakkingen, drankenkartons en blik door mensen thuis. Dit is het beste voor het milieu. De stromen uit [.....]

  Lees hier verder

  Patrizia Galli gaat dagelijks met streetmaster zwerfvuil te lijf

  SOEST - Is het gedrevenheid of is het oog voor het kleine? Of is het misschien een liefhebberij? Patrizia Galli gaat er dagelijks op uit met de fiets. In haar fietstas een kartonnen doos en een streetmaster (dat is een mechanische grijparm), handschoenen en een vuilniszak. Haar passie om zwerfvuil te ruimen en dit gescheiden te sorteren vindt zij vanzelfsprekend. ,,Ik geloof enorm in het individu.” Om een goed beeld van haar werkzaamheden te krijgen fietsen wij met Patrizia naar de Lazarusberg. Langs het fietspad staan bankjes met een prullenbak. Gek genoeg blijken die plekken een [.....]

  Lees hier verder

  vang-milieuprijs-2018

  Vrijdag, 22 juni 2018 is de beoordelingscommissie bijeengekomen op het gemeentehuis te Soest om de werkboeken te beoordelen. Vanwege ’n vergadering moest wethouder Nermina Kundic, voorzitter, gedeeltelijk verstek laten gaan. De VAnG voorzitter Jan Bredewold verving haar gedurende die tijd. Maar bij de definitieve beslissingen was zij aanwezig. Gedurende een twee uur durende samenkomst zijn de ingeleverde werkboeken kritisch bekeken. Tips om afval te scheiden op school en thuis, raps, tekeningen, gedichten, brieven aan schooldirecties etc, allemaal om ons eigen woongenot, de natuur, het [.....]

  Lees hier verder

  Nieuwe hulpmiddelen voor Streetmasters

  SOEST – In juni 2018 ontving de Streetmastergroep nieuwe hulpmiddelen die de vrijwilligers helpen in hun strijd tegen zwerfvuil. Op het zonnige terras van Stayokay aan de Bosstraat werden nieuwe hesjes, handschoenen en streetmasters overhandigd. Initiatiefnemers Rob Kleinegris en Philip Parlevliet delen de nieuwe streetmasters, hesjes, handschoenen en vuilniszakhouders uit aan de vrijwilligers. Voordat Parlevliet het woord richt aan de Streetmastergroep grist hij wat plastic weg dat voor de ingang van Stayokay ligt. ,,Dat zit inmiddels in de aard van het beestje”, vertelt de Soester. De [.....]

  Lees hier verder

  7 of page 8

 • Reacties:

  Als je op het hoofdkantoor in Geneve voor de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) werkt weet je hoe belangrijk het is om dat wij aandacht voor onze leefomgeving hebben. In een aantal landen wil dat zeggen meer aandacht voor hygiënische basis voorzieningen zoals een toilet. Echter in het westen gaat het veel meer om zaken zoals het goed omgaan met ons afval.

  Daarom vind ik dit initiatief als oud bewoner van Soest zo geweldig! Het allerbeste is om juist op vroege leeftijd te beginnen en daarom is deze aanpak zo succesvol en ook duurzaam. Dit is een voorbeeld dat gevolgd zou moeten worden door vele andere scholen.

  Dr Marc Sprenger - Directeur bij de World Health Organisation in Geneve (WHO)

  Waarom ik doneer aan de Stichting “Van Afval naar Grondstof”.

  Ik was uitgenodigd om eens een college mee te maken op de Ludgerusschool te Soest-Zuid. Daar heeft Koos de vuilnisman mij in één ochtend laten zien dat wij helemaal verkeerd bezig zijn met onze huidige leefgewoonten. Nooit bij stilgestaan.

  Ik ga nu ook letten op wat ik koop, ook eens bij de Kringloopwinkel langs. De ene keer zal ik wat meer moeten betalen, de andere keer tref ik iets bij de Kringloop voor heel weinig. En natuurlijk afval gaan scheiden, zo weinig mogelijk restafval. Zal zeker lukken.

  Mevrouw A.Coumou-Schipperijn  

 • Een schoner milieu door minder afval, te beginnen op scholen. 
  Dat wil de Stichting VAnG, die in 2014 in Soest is opgericht. Ze staat schoolbesturen met raad en daad bij om een afvalvrije school te krijgen. Ook van buiten Soest vragen scholen en gemeentes aan de Stichting hen op weg te helpen.

 • Van afval grondstof maken, alleen door het te scheiden.
  Een schoner milieu en het brengt nog geld op ook, wie wil dat nu niet? Er zijn gemeentes die meewerken; er zijn ook gemeentes die het initiatief overnemen en de scholen stimuleren hiermee te beginnen.