• Onze missie: Afvalvrije Scholen

 • Jan Bredewold voorzitter Stichting Van Afval naar Grondstof

  Beste mensen,

  Het zijn vreemde dagen waarin wij zijn beland. Juist nu, wanneer het voorjaar het leven zou moeten laten bruisen, moeten wij, door het nemen van afstand, nader tot elkaar zien te komen. Voor onze Streetmasters die geregeld de wijk in gaan om zwerfvuil te ruimen zijn het eveneens verwarrende tijden. Mogen zij wel of niet de straat op en zo ja, moeten ze dat alleen doen? Hoe is het gesteld met de veiligheid? In deze nieuwsbrief geven wij daar antwoord op. Door de coronacrisis kon de actie Zomerschoon, begin april, slechts op individuele wijze gehouden worden. Het is even niet anders.

  Wij kunnen klagen over alles wat niet meer kan en mag, maar eigenlijk veroorzaakt dat alleen maar negatieve energie en daar hebben we nu even niks aan. Het is beter om te constateren dat er in het land en ook in ons eigen dorp mooie initiatieven worden gehouden om de leefbaarheid en de onderlinge solidariteit te vergroten. Mooi om te zien en prachtig om dit mee te maken.

  Onze stichting Van Afval naar Grondstof zit niet stil. We hebben al veel mogen bereiken. Alle Soester basisscholen hebben de intentieverklaring ondertekend om afvalvrij te worden. Ook in andere plaatsen zijn wij succesvol met het afvalvrij maken van scholen.

  Daarnaast ontwikkelen wij diverse soorten educatie voor de scholen. Naast het typetje van Koos de Vuilnisman, zo enthousiast en vol met passie door Theodoor Braaksma uitgebeeld, gaan wij andere interactieve leermomenten uitreiken aan de scholen. Wij zijn met een aantal mensen in gesprek om dit inhoud en vorm te geven.

  Voor het ruimen van zwerfvuil in Soest gaan wij, naast de vrijwillige medewerking van tientallen betrokken Soesters, hulp krijgen van de Stichting Bikkel. Deze stichting verzorgt dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In deze nieuwsbrief kunt u er van alles over lezen.

  Zo blijven wij continu bezig om onze doelstelling te realiseren, namelijk:

  De gezondheid van mensen, dieren en planten blijvend te verbeteren door een afvalvrije omgeving te scheppen; - De belasting van het milieu door afval maximaal te reduceren met als einddoel het scheppen van een volledig afvalvrije omgeving door optimale kringloop; - Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn. Bovenstaand doel tracht de stichting te verwezenlijken door het geven van milieueducatie op scholen, het organiseren van projecten en evenementen, het stimuleren van meer milieuvriendelijke productieprocessen, het geven van lezingen en het bijdragen aan en bevorderen van bewustwording van hergebruik van materialen met alle daaraan verbonden voordelen.

  De coronacrisis veroorzaakt, naast de nodige ellende, ook veel solidariteit en creativiteit. Het is allemaal anders dan normaal. Let op elkaar, blijf gezond. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen van onze stichting. Samen staan we sterk!

  Jan Bredewold voorzitter Stichting Van Afval naar Grondstof

 • De Waterwilg in Nootdorp krijgt de verlenging van het certificaat Afvalvrijeschool

  Vrijdag 14 februari kwam Jan Bredewold, voorzitter van Stichting VAnG (Van Afval naar Grondstof) op school om De Waterwilg te feliciteren met de verlenging van het certificaat “Afvalvrije school”. Dit betekent dat het afval op onze school goed wordt gescheiden.   Wij zijn trots dat de leerlingen en leerkrachten hiermee een bijdrage leveren aan een beter milieu! Wij zijn blij met deze ontwikkeling, want onze kinderen zijn de toekomst. Als kinderen leren afval te scheiden, is de kans groot dat zij thuis maar ook in hun latere leven afval gaan scheiden. Dit een mooie duurzame stap en [.....]

  Lees hier verder

  Streetmaster Bregje: ‘Wij deden in de jaren zeventig al aan recycling’

  Samen met vader de wijk in om zwerfvuil te ruimen Dat Bregje De Lannoy deel uit zou maken van de Soester Streetmastergroep was voor haar vanzelfsprekend. ,,Mijn kinderen waren nog heel klein, toen we ‘vuilnisman’ speelden. Langs de kant van de weg ruimden we de troep op. Vanaf 2005 wonen wij in Soest. Ik zag een oproep van Stichting VAnG voor gratis faciliteiten voor mensen die zwerfvuil willen ruimen. Dat triggerde mij. Rob Kleinegris vertelde mij over de Streetmastergroep. Een mooi initiatief; los van verplichtingen maar met een mooi doel.” De Streetmastergroep Soest bestaat uit [.....]

  Lees hier verder

  Grondstoffenunits voor 1e Van der Huchtschool

  De 1e Van der Huchtschool aan de Paulus Potterlaan heeft woensdag 22 januari de grondstoffenunits ontvangen. Op een stampvol schoolplein gaf Koos de Vuilnisman informatie over het gebruik van de units en de noodzaak van afvalscheiden. Stork Metaal Soest kwam woensdagochtend, onder luid applaus, voorrijden met in de laadbak de  grondstoffenunits. Dat zijn verrijdbare stalen units waarin alle afvalbakken zijn geïntegreerd. GFT, plastic, papier en restafval worden hierin gescheiden verzameld. De leerlingen van de Eerste van der Huchtschool zorgden ervoor dat de units in de lokalen terecht [.....]

  Lees hier verder

  Op weg naar een gezonde Moeder Aarde

  De Soester basisscholen afvalvrij. Een flink leger aan 'Streetmasters' die wijken van Soest ontdoen van zwerfafval. Creatieve en culturele acties met een boodschap. De Soester stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) zet zich in voor een 'gezonde Moeder Aarde'. Bij de start van een nieuw decennium kijkt Rob Kleinegris terug op de verrichtingen van de door hem opgerichte stichting Van Afval naar Grondstof. ,,Onze doelstelling is om de gezondheid van flora en fauna te verbeteren door een afvalvrije omgeving te creëren. Daarbij kijken wij ook naar de toekomst. Wij willen scholieren bewust maken[.....]

  Lees hier verder

  Grondstoffenunits voor 3e Van der Huchtschool

  Ook de 3e Van der Huchtschool aan de Valeriaanstraat is aan de slag gegaan om een afvalvrije school te worden. Maandagmorgen 13 januari werden de grondstofunits gebracht en werd er afscheid genomen van de traditionele vuilcontainer. De vrachtwagen van Stork Metaal Soest staat geparkeerd voor de ingang van de school om de grondstoffenunits af te leveren. De verrijdbare units worden door de oudste leerlingen naar de lokalen gereden. Vanaf dit moment wordt het allemaal anders op de school aan de Valeriaanstraat. Er wordt daadwerkelijk op de bron gescheiden. Schoolleider Dik Lusschen vertelt aan [.....]

  Lees hier verder

  Startbaan Soesterberg december 2019

  Maandag 16 december was Koos de Vuilnisman op basisschool De Startbaan in Soesterberg. Koos verzorgde diverse lessen over zwerfafval en hij gaf de leerlingen van de Soesterbergse school allerlei tips hoe afval voorkomen kan worden. Rob Kleinegris, aanwezig namens de organiserende stichting Van Afval naar Grondstof: ,,De les die Koos over afval  en zwerfafval in het bijzonder geeft is voor de scholieren een feest waar meer dan ooit geleerd wordt." Ook bij de Startbaan staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De ouderwetse prullenbak is uit de lokalen verdwenen. In plaats daarvan zijn er nu [.....]

  Lees hier verder

  Grondstofunits voor afvalvrije PWA-school

  Ook de PWA aan de Beetzlaan 48 is aan de slag gegaan om een afvalvrije school te worden. Woensdagmorgen werden de grondstofunits gebracht en werd er afscheid genomen van de traditionele vuilcontainer. De vrachtwagen van Stork Metaal Soest staat geparkeerd voor de ingang van de PWA Soest om de grondstoffenunits af te leveren. De verrijdbare units worden door de oudste leerlingen naar de lokalen gereden. Vanaf dit moment wordt het allemaal anders op de school aan de Beetzlaan. Er wordt daadwerkelijk op de bron gescheiden. Schoolleider Pascal Frank is overtuigd wanneer hij in zijn toespraak aan [.....]

  Lees hier verder

  2 of page 8

 • Reacties:

  Als je op het hoofdkantoor in Geneve voor de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) werkt weet je hoe belangrijk het is om dat wij aandacht voor onze leefomgeving hebben. In een aantal landen wil dat zeggen meer aandacht voor hygiënische basis voorzieningen zoals een toilet. Echter in het westen gaat het veel meer om zaken zoals het goed omgaan met ons afval.

  Daarom vind ik dit initiatief als oud bewoner van Soest zo geweldig! Het allerbeste is om juist op vroege leeftijd te beginnen en daarom is deze aanpak zo succesvol en ook duurzaam. Dit is een voorbeeld dat gevolgd zou moeten worden door vele andere scholen.

  Dr Marc Sprenger - Directeur bij de World Health Organisation in Geneve (WHO)

  Waarom ik doneer aan de Stichting “Van Afval naar Grondstof”.

  Ik was uitgenodigd om eens een college mee te maken op de Ludgerusschool te Soest-Zuid. Daar heeft Koos de vuilnisman mij in één ochtend laten zien dat wij helemaal verkeerd bezig zijn met onze huidige leefgewoonten. Nooit bij stilgestaan.

  Ik ga nu ook letten op wat ik koop, ook eens bij de Kringloopwinkel langs. De ene keer zal ik wat meer moeten betalen, de andere keer tref ik iets bij de Kringloop voor heel weinig. En natuurlijk afval gaan scheiden, zo weinig mogelijk restafval. Zal zeker lukken.

  Mevrouw A.Coumou-Schipperijn