• Stichting Van Afval naar Grondstof

  • Horssen-Druten donderdag 30 juni 2016

  • Horssen in het land van Maas en Waal, een gemeenschap waarop de term "moederaardegezond" geheel van toepassing is.

    Met een gepassioneerde wethouder als de heer G.C.M. van Elk, zeg maar Sjef, is de gemeente Druten, waaronder Horssen valt, al zover dat men daar omgekeerd gaat inzamelen.

    De eerste prijs in de Posterwedstrijd van de VAnG Milieuprijs 2016 komt hiervoor goed van pas. Carissa Born werd op grootse wijze gehuldigd voor haar prijs. Haar slogan "Zeg Ja tegen recycling!" om nog de laatste inwoners over de streep te halen.

    De inzamelcijfers in Horssen zijn al hoog maar volgens wethouder Sjef kan het nog beter. Na de toespraak in de klas kreeg Carissa de Oorkonde nog niet uitgereikt, wethouder Sjef had nog 'n cadeautje en die stond buiten. Of de hele klas maar mee naar buiten wilde komen. Daar stond een geheel opgepoetste DAR vuilniswagen met de felicitaties aan Carissa. Haar tekening stond daar te pronken en te glanzen. Geweldig attent en prima op de situatie van toepassing. Ook de moeder van Carissa was aanwezig en was geheel verrast. "Thuis heeft zij er helemaal niets van gezegd dat zij een tekening over afvalrecycling heeft gemaakt" liet de trotse moeder ons weten. 

    Destijds is de Stichting VAnG, op de uitnodiging van meester Toon Verkerk van de Octopus ingegaan. Dat is allemaal prima verlopen en de Stichting zou graag een vervolg in het Maas en Waal gebied van haar Stappenplan Afvalvrije School willen geven. Door het voorbeeld van de Octopus te volgen en op weg te gaan naar een Afvalvrije School en hierdoor zowel het milieu, de school, als de gemeenschap te laten profiteren.

    Klik hier voor de foto's

  • Met Koos wroeten in het afval

    (Door Peter Duurloo - de Pergroep Nederland)

    Horssense leerlingen zijn al kampioen afvalscheiden. Toch konden ook zij gisteren nog wat leren over recyclen. Koos de Vuilnisman viel van de ene verbazing in de andere, toen hij gisteren een bezoek bracht aan basisschool De Octopus in Horssen. Koos rijdt heel Nederland door om schoolkinderen een lesje te leren over afval scheiding.

    In Horssen bleek zijn zendingswerk bijna niet nodig. “Het is ongehoord wat in de gemeente Druten gebeurt” zei Koos de Vuilnisman. Op bijna alle punten van afvalscheiding en het voorkomen van afval scoorden de leerlingen honderd procent. Ze nemen geen drank in pakjes mee, maar in herbruikbare flesjes. Brood zit niet in plastic zakjes, maar in broodtrommels. Papier, plastic, kleding en restafval scheiden ze keurig. Op school en thuis. De gemeente Druten maakt haar reputatie als kampioen afvalscheiding waar.

  • Maar Koos was niet voor één gat te vangen. Dan maar een vuilnisbak omgekiept. En ja, daar blijkt nog wel wat milieuwinst te halen. Bananenschillen en ander gft zit er tussen het restafval. De Octopus gaat daarom ook gft-bakken op het schoolplein plaatsen, zegt directeur Toon Verbeek. “Ook hebben we geleerd dat pennen en viltstiften te recyclen zijn.” Niet in de restafvalbak gooien dus. “Het zelfde geldt voor potloodslijpsel. ”Is het niet overdreven om dat op te sparen? “Nee, dat kan goed met de houtresten uit de handenarbeid les mee.”

    De school kreeg 1.500 euro van de Rabobank die daarmee haar honderdjarig bestaan vierde. De school moest ‘iets duurzaams’ bedenken om voor het geld in aanmerking te komen. Dat is niet alleen het bezoek van Koos de Vuilnisman. Het geld wordt ook gebruikt voor de aanschaf van extra gft-bakken. Naast iedere gewone restafvalbak komt er eentje voor organisch afval te staan.

    Sinds jaar en dag gaan kinderen van groep 8 van De Octopus op vrijdag de school door om het keurig gescheiden afval op te halen. En het dak van de school ligt sinds kort vol zonnepanelen. Leerkracht Jan Roelofs laat geregeld aan de leerlingen zien wat die panelen aan stroom opleveren. “Afgelopen vrijdag nog, toen de zon lekker scheen.” Een milieubewuste school is het, kortom.

    Maar er valt altijd nog wel wat bij te leren. Zo kwam de Drutense wethouder Sjef van Elk gisteren langs met een aantal afgeschreven computers van de gemeente. Die schroefde Koos samen met de kinderen uit elkaar. Om te kijken wat er allemaal in zo’n machine zit en hoe je dat spul kunt hergebruiken.

    Maar eigenlijk had Koos een vrij vuilnisloze dag.