• Stichting Van Afval naar Grondstof

  • Zwerfvuil ruimen is gewoon leuk

    Elke dag gaan er enthousiaste Streetmasters naar buiten om zwerfvuil te ruimen van straten, pleinen, velden en plantsoenen. De motivatie waarom deze mensen op de gelegenheid dat het hun uitkomt de deur uitgaan is verschillend. Maar een eensluidend motief is dat de Streetmasters het vooral ‘leuk’ vinden. Actief naar buiten gaan en zorgen dat de omgeving schoner en mooier wordt is een bezigheid die energie opwekt.

  • Frans gebruikt de streetmaster als alternatief voor uitlaten hond
    Zo is daar het verhaal van Frans Pels Rijcken. Frans is inmiddels op gezegende leeftijd, maar wil graag de benen strekken. In voorgaande jaren had hij daar zijn hond voor. Helaas is het dier overleden. Frans vroeg aan Rob Kleinegris een streetmaster dat hij kon gebruiken om toch een ommetje te maken. De omgeving opruimen en dat voor dag en dauw, dat doet Frans graag. Op een van de weekenddagen is hij ’s morgens bij het krieken van de dag al aan de slag om zwerfvuil rondom een van de vijvers aan de Koningsweg te ruimen. Wanneer hij blikjes in de vijver ziet, dan volstaat de grijparm niet. Frans gebruikt dan een lange staak om de blikjes naar zich toe te harken. Het levert een mooi schouwspel op waarbij Frans bewonderende blikken en waarderingen krijgt. De streetmaster is een perfect alternatief voor het uitlaten van de hond.

    Valentijn houdt van orde en netheid
    Louise Pohlkamp is in het dagelijks leven actief als deskundige in resonantietherapie en bedrijfstransformatie. Op haar website is te lezen dat zij ondersteunt in processen om mensen bewuster te maken. ,,Mijn missie is om mensen van hoofd naar hart te laten gaan, zodat ze meer op hun innerlijke gevoel en intuïtie leren vertrouwen vanuit hun innerlijke kracht.” Deze zienswijze sluit perfect aan bij het begeleiden van Valentijn. Deze jongeman ruimt onder haar begeleiding op diverse plaatsen in Soest zwerfvuil.

    ,,Het is zijn lust en leven”, vertelt Louise. ,,Hij wil graag vegen en ruimen. Nu is hij bezig in de wijk Smitsveen. Onder de flats is van alles te vinden. Van vaatwastabletten tot pakken rijst en van kleding tot beddengoed. We vinden ook bloempotten die van de balkons zijn gevallen. Dan halen we de potgrond eruit geven we de gekneusde planten een overlevingskans.”

    Valentijn is ook wel eens teleurgesteld en boos vertelt Louise: ,,Dan ligt er weer rommel op de plek waar we een week eerder hebben opgeruimd. Er zouden grotere bakken moeten komen en geen kleine prullenbakken op grotere parkeerplaatsen want die zijn direct vol.”

    Louise en Valentijn zijn ook op andere plekken in Soest actief. ,,Wij gaan op pad bij het station Soest-Zuid. In de bermen ligt dikwijls veel troep. Daarnaast zijn we actief op de Eng, nabij de molen. Ook het winkelcentrum Soest-Zuid is een geliefd plekje van Valentijn om zwerfvuil te ruimen. De omgeving reageert enthousiast. Onlangs kreeg hij een bosje bloemen van een van de winkeliers aangeboden. We ruimen ook veel in de duinen, dan zijn we gelijk heerlijk in de natuur. Mensen laten hun honden vrij rondlopen maar vaak worden er ook plastic zakjes poep in de struiken gevonden. Misschien is het een idee om een schepje mee te nemen en de poep terplekke te begraven dat scheelt weer plastic. Plastic is dodelijk voor dieren omdat het niet verteert.” Valentijn houdt van orde en netheid en is altijd ‘superijverig’ vertelt Louise. ,,Op de begraafplaats bij de molen lopen we een rondje. Valentijn ruimt het vuil en omgewaaide beeldjes en bloempotten zet hij rechtop. Wij brengen het afval naar de Schans. Het is eigenlijk niet normaal dat veel mensen het inzicht niet hebben om een steentje bij te

    dragen voor een schonere woonomgeving. Een opgeruimde straat ziet er zoveel mooier en rustiger uit.”

    Bewustwording Terwijl Louise haar verhaal doet komt Valentijn aanlopen met een buitgemaakt blikje RedBull. Op de achtergrond loopt een stel kinderen naar de Prof. Waterinkschool. ,,Kinderen vinden het fascinerend om te zien wat wij doen. Zo geven wij het goede voorbeeld. Kinderen worden steeds bewuster in het omgaan met afval. Ik heb wel eens het gevoel dat hun ouders wat van hen kunnen leren.” Louise slaat de spijker op de kop. Dat is nu precies het doel van de stichting VAnG met het project ‘AfvalvrijeSchool’. Namelijk: leerlingen laten ouders leren om beter hun afval te sorteren.

    Voor Valentijn is het zwerfvuilruimen een plezierige bezigheid. ,,Hij heeft er echt plezier in”, constateert Louise. ,,Hij krijgt er zelfvertrouwen van en hij is blij dat hij iets goeds kan doen voor zijn omgeving. Bovendien is het goed; buiten in beweging zijn en onder de mensen komen.”

    Ook Streetmaster worden? De Stichting VAnG stelt faciliteiten beschikbaar waarmee u op eenvoudige wijze uw eigen buurt schoon kunt houden. Meer info of aanmelden, bel met Rob Kleinegris : 06-16094919.