• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Willem de Zwijgerschool eerste Afvalvrije School van Hendrik-Ido Ambacht

 • De leerlingen en leraren van de Willem de Zwijger hebben een primeur als de eerste school in Ambacht met het keurmerk Afvalvrije School. De kinderen van groep 7B en schoolleider Cornee Bezemer hebben het keurmerk namens de school in ontvangst genomen uit handen van Koos de Vuilnisman en wethouder Ralph Lafleur.

  Zorg voor de schepping
  Volgens schoolleider Cornee Bezemer past het keurmerk bij de levensbeschouwing van de Willem de Zwijgerschool: “We vinden het van groot belang dat de kinderen leren om zorg te dragen voor de schepping door het liefst afval te voorkomen of bewust te scheiden. ”De kinderen hebben geleerd dat je maar heel weinig restafval overhoudt als je afval goed scheidt én voorkomt.

  Felicitaties
  Wethouder Ralph Lafleur feliciteert de school: “Mijn complimenten voor de school, de leerlingen en hun ouders. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren bewust te worden dat bijna al het ‘afval’ herbruikbaar materiaal is. Zo zorgen we samen voor een beter milieu.”

  Keurmerk
  “Het scheiden van afval moet een tweede natuur worden”, aldus Rob Kleinegris van Stichting VAnG (Van Afval naar Grondstof). “Zo kunnen wij afval hergebruiken en verdwijnt er minder restafval in de verbrandingsoven. Met behulp van grondstofunits in de scholen kan afval eenvoudig gescheiden worden. Bovendien weten de kinderen dankzij de lessen van onder meer Koos de Vuilnisman dat zij beter geen plastic en drinkpakjes mee naar school nemen. De Willem de Zwijgerschool heeft met vlag en wimpel het keurmerk behaald. Een keurmeester toetst nu periodiek of de school aan de voorwaarden voldoet. Zo wordt iedereen scherp gehouden.”

  Afvalvrije Scholen in Ambacht
  Ook SOL Krommeweg, SOL de Watervlinder, De Wijngaard, De Klimboom, SOL Admiraal en SOL Villa Ambacht zijn goed op weg om Afvalvrije School te worden. Een Afvalvrije School is een school die goed zijn grondstoffen scheidt en ernaar toewerkt om nog maar een klein beetje restafval te produceren. Daarbij mogen ze hun afval meegeven met de vuilniswagens van HVC en biedt de gemeente bakken aan om afval te scheiden. Een Afvalvrije School is niet alleen concreet bezig met het scheiden en verminderen van afval, maar maakt tijdens de lessen kinderen ook enthousiast voor een beter milieu.

  Tekst en foto: Persbericht Hendrik-Ido_Ambacht 4-2-2022