Radio Soest in gesprek met Rob Kleinegris over de Stichting VanG en een klein beetje over de Streetmasters
Hiernaast kunt u het fragment afluisteren
Radio Soest in gesprek met Rob Kleinegris over de Keep it Cleanday 2018
Hiernaast kunt u het fragment afluisteren
Radio Soest in gesprek met Rob Kleinegris over zijn nominatie voor de Gouden Oliebol 2016. Deze Gouden Oliebol is een prijs die sinds 1986 jaarlijks wordt uitgereikt door GroenLinks Soest-Soesterberg. De Gouden Oliebol is bedoeld voor personen, stichtingen en of groepen die zich in het afgelopen jaar op een of ander gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving in de gemeente Soest. Er zijn dit jaar 11 genomineerden. Deze ereprijs is ingesteld onder het vrij vertaalde motto 'je moet eigenlijk een oliebol zijn als je dit werk belangeloos wilt doen'.
In het kader van het jaarthema Laudato si’ (dat is de brief van paus Franciscus over de zorg voor de aarde, ons gemeenschappelijk huis) ontmoeten we Rob Kleinegris in Soest, parochiaan en –zo stelt hij zich voor- strijder voor een afvalvrije samenleving, om te beginnen in Soest. Met anderen samen heeft hij het burger initiatief genomen om scholen afvalvrij te maken.
Het initiatief heeft geleid tot oprichting van de Stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) en wordt gesteund door de gemeente Soest.
De wegwerp-maatschappij heeft bergen afval veroorzaakt waarmee we ons geen raad meer weten. Geleidelijk dringt het besef door dat welvaart een te hoge prijs kent als we het afvalprobleem niet oplossen. Wetenschappers hebben berekend dat rond 2030 nijpende grondstoffenschaarste optreedt als we doorgaan met de huidige verspilling. Dat mogen we onze kinderen niet aandoen. Via de jeugd bereik je de ouders. Daarom starten ze bij basisscholen. Rob houdt ons voor, dat onze menselijke activiteiten niet meer in de pas lopen met natuurlijke activiteiten. Het is dan ook voor ons en onze kinderen van levensbelang, om het gebruik van grondstoffen die de aarde ons geeft terug te brengen tot de proporties van de natuurlijke kringloop met het oog op duurzaam rendement. Dat betekent een verschuiving naar scheiden van afval bij de bron, zoveel mogelijk hergebruiken van afval en zo min mogelijk verbranden. We kunnen niet anders dan dat samen doen.
We zullen het goede voorbeeld moeten geven en samen aan de slag moeten gaan. Op school worden de kinderen gemotiveerd met de inzet van een acteur die de mooie boodschap indringend overbrengt. Zijn optreden maakt de kinderen zó milieubewust dat zij de ouders ook weten te motiveren. Om van schadelijke eenmalige verpakkingen af te komen, moeten drinkbekers en broodtrommels worden aangeschaft en grondstofverzamelbakken worden aangeschaft.
Even later zitten we rond een grote vierkante tafel en daarnaast een grondstofverzamelbak. Te voet onderweg van huis naar parochiecentrum ‘De Sleutel’ heeft Rob zwerfafval verzameld die in een grote vuilniszak die op tafel wordt leeggeschud. Daarna selecteert hij met ons de ‘oogst’ in de verschillende vakken van de Grondstofafvalbak. Tot slot wijst Rob op regelingen die financieel voordeel opleveren, om scholen en burgers te belonen.
Denk afvalvrij! Doet u mee? Het gaat niet vanzelf. - Jan Houben, pastor
Moeder Aarde Gezond - Postbus 95 - 3760 AB Soest - E-mail: secretariaat@afvalvrijescholen.nl - Bank: NL47 RABO 0192 0355 41