• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Info over afvalscheiding met kleurrijk evenement

  SOEST 10 oktober 2021– De Soester stichting ‘Van Afval naar Grondstof’ (kortweg VAnG) gaat zaterdag de wijk Smitsveen in voor voorlichting, advies en informatie over afvalscheiding. Het evenement word opgeluisterd met de komst van het typetje Professor Ricardo Recyclo.

  Stichting VAnG is binnen en buiten Soest actief met educatie en voorlichting over afvalscheiding en het voorkomen en ruimen van zwerfafval. De stichting, geleid door Soester Rob Kleinegris, heeft er voor gezorgd dat alle basisscholen in Soest de intentie hebben om afvalvrij te zijn en daarnaast zijn er namens de stichting dagelijks meer dan honderd vrijwilligers op pad om hun eigen wijk te ontdoen van zwerfafval.

  Zaterdag 16 oktober houdt de stichting een nieuwe activiteit door fysiek de wijk in te gaan. Rob Kleinegris: ,,Wij zijn zaterdag tussen 10:30 en 13 uur aanwezig in de wijk Smitsveen in de omgeving van Balans en het Repair Café. Wij gaan het publiek aanspreken, dat doen we niet met een geheven vingertje, maar met vragen hoe mensen afvalscheiding beleven. Daar waar dat kan willen wij helpen met adviezen, tips en suggesties. Wij kunnen mensen bijvoorbeeld wijzen op de faciliteiten en diensten van de kringloopwinkel en er is een stand van Luxobin, een bedrijf dat producten verkoopt die op een praktische én plezierige manier afval scheiden. De input die wij van bewoners en omstanders krijgen kunnen wij doorgeven aan gemeente, RMN en woningcoöperatie.”

  Het evenement is dynamisch en kleurrijk belooft Kleinegris. ,,Wij nemen een babbelbox mee, hierin is een camera bevestigd waarmee wij op straat mini-interviews kunnen houden. Dat geeft een leuk en komisch effect met een boodschap die blijft hangen. Van de leukste antwoorden maken wij een mix die wij dan via onze kanalen gaan uitzenden. Het wordt laagdrempelig met veel ‘fun’. Zo willen wij deze dag invullen. Niet belerend, maar ondersteunend zijn. Hoogtepunt van het evenement is het optreden van acteur Theodoor Braaksma. Hij is al bekend van zijn typetje ‘Koos de Vuilnisman’, maar zaterdag treedt hij op in de gedaante van Professor Ricardo Recyclo. Ricardo gaat ons alles vertellen over het nut van recyclen.”

  Martin Huizinga heeft in de Soester Courant hierover een artikel geschreven. Dit kunt u hieronder lezen: