• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Vakantietip: Houd je kleinkinderen bezig met een zwerfvuilroute!

  Het is vakantie en soms komen je kleinkinderen een paar dagen bij je logeren. Het is handig om ze dan bezig te houden. Vaak voel je je dan een soort 'wijkagent' in je eigen huis. Een geweldige tip om hun energie kwijt te kunnen, is door samen een zwerfvuilroute te doen. Afgelopen zondag hebben we dat ook gedaan met twee jongens van 6 en 10 jaar oud.

  Natuurlijk droegen we voor de veiligheid allemaal een veiligheidshesje met de tekst 'Ook wij houden de buurt schoon. U OOK?' Daarnaast hadden we zwerfvuilgrijpers, een streetmaster en handschoenen bij ons. We vertrokken naar een bekende plek bij station Soest-Zuid, waar vaak jongeren rondhangen. Onderweg raapten we al een paar blikjes en flesjes op die we konden inleveren voor statiegeld. Dat was een leuke manier om het zakgeld van de jongens te verhogen.

  Peuken Op de hangplek zelf was er veel op te ruimen. We vonden drankflessen waarin sterke drank zoals rum en wodka had gezeten. Ook ontdekten we maar liefst 236 peuken. We zijn gestopt met tellen, want het was schokkend om te zien hoeveel rookafval er lag. We vonden ook gebroken sigaretten en allerlei andere soorten zwerfafval, zoals wietzakjes, plastic snoepwikkels, plastic zakjes en verpakkingen, twee grote batterijen, platgetrapte blikjes met en zonder statiegeld, flesjes, zakdoekjes, vuil papier en nog veel meer. Je kunt op de foto zien hoeveel afval we in minder dan een uur hebben verzameld. Natuurlijk hebben we alleen op plekken opgeruimd waar we zwerfvuil verwachtten, namelijk het stationsplein en de hangplek.

  Daarna zijn we met een zwerfvuilzak, die bijna niet te tillen was, naar huis gegaan. Eenmaal thuis hebben we alles op de grond uitgestald en hebben we het afval gesorteerd. In de juiste bak Glas ging in de glasbak, batterijen in de batterijenbak, papier in de papierbak, blikjes werden apart gehouden voor het statiegeld, metalen werden apart gezet voor de oudijzerinzameling en PMD ging in de PMD-container. Er bleef niet veel over voor de restafvalcontainer.

  De blikjes en flesjes met statiegeld hebben we in een plastic tas gedaan. Die gaan we later naar de Jumbo supermarkt brengen. Het oud ijzer en de platte blikjes zonder statiegeld hebben we in een andere plastic tas gedaan. Die gaan we op een later moment naar de oudijzerinzamelaar brengen, als extra zakgeld voor de kleinkinderen.

  Statiegeld Bij de Jumbo supermarkt hebben we het statiegeld ingeleverd. Er zaten ook platte blikjes tussen, maar de machine kon die niet verwerken. We vroegen een medewerker van Jumbo of we een blikje konden krijgen dat de machine wel kon lezen. Dat was geen probleem. We lieten de kinderen zelf om hulp vragen, zodat ze zelfstandig kunnen zijn. In totaal hebben we € 2,40 aan statiegeld ontvangen, dus € 1,20 per kleinkind als extra zakgeld.

  Vol lof Onderweg hadden we leuke gesprekken met voorbijgangers. Ze waren vol lof: "Goed gedaan, jongens! Fijn dat jullie dit doen." Het opschrift op onze hesjes zorgde ervoor dat voorbijgangers erover gingen nadenken. Laten we hopen dat meer mensen ons voorbeeld volgen en onze planeet schoon en vrij van zwerfvuil houden.