• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • 1e Van der Hucht-duo wint tekenwedstrijd Stichting VAnG

  SOEST - De VAnG-milieuprijs is een initiatief van de Stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) om scholieren bewust te maken van het belang van afvalscheiding. Acht basisscholen uit Soest streden mee voor drie prijzen. In juli van het afgelopen jaar beoordeelde een deskundige jury de ingeleverde werkstukken. Dinsdag 2 februari werd de winnende tekening onthuld.

  De onthulling van de winnende tekening, gemaakt door Vivienne Venrooy en Anisa Bayram, leerlingen van de 1e Van der Huchtschool, werd door een grote schare scholieren bekeken. Zij telden af naar het moment waarop wethouder Nermina Kundic samen met Vivienne het doek van het kunstwerk haalde. Anisa kon helaas niet aanwezig zijn. Met een grote foto kon haar aanwezigheid toch gesymboliseerd worden.

  Rob Kleinegris was aanwezig namens de organiserende stichting VAnG. ,,Waar wij voor staan is om zo min mogelijk afval in de verbrandingsoven te krijgen. Wanneer je afval goed scheidt kan het gerecycled worden. Afval moet grondstof zijn voor nieuwe producten. Wij willen kinderen in de basisschoolleeftijd daarvan bewust maken, ook in de hoop dat zij dat doorgeven aan hun ouders. Die bewustwording doen wij onder meer digitale educatie en fysieke lessen op school en door de jaarlijkse organisatie van deze wedstrijd.”

  De opdracht aan de scholen was om een werkboek samen te stellen met tekeningen, tips en werkstukken voor het extra aandacht geven aan het scheiden van afval, het tegengaan van zwerfvuil en de zorg voor de planeet. Uit de ingeleverde tekeningen werd de bijdrage van Vivienne en Anisa tot de beste inzending uitverkozen.

  De tekening gaat de vuilniswagens van RMN sieren. Twaalf tekeningen komen binnenkort op de peperbussen in de winkelcentra in Soest.