• Stichting Van Afval naar Grondstof

  • In 2016 maakten wij als Stichting VAnG kennis met de IKC Ichthus uit Maassluis. De protestantschristelijke school heeft een levensmotto waarbij de zorg voor de aarde centraal staat. Dit komt voort uit de christelijke levenshouding, om als rentmeester de schepping te onderhouden en zorg te dragen voor een gezonde en veilige woon, - leer-, en leefomgeving.

    Dat je elkaar nodig hebt om deze eenheid te krijgen. Gastvrijheid en respect zijn hierbij belangrijke waarden. Wij doen het met elkaar. Enny Hoogendam, Yvonne Groen en Marjolein Munnik waren de mensen die wij in die dagen van 2016 tegenkwamen. Zij organiseerden een milieuteam en een recycleproject op de IKC Ichthus. Bea Olivier was toen de directeur/schoolleider. Het ging allemaal vlot. De contacten met de gemeente Maassluis waren en zijn uitstekend.

    Zes jaar later
    Wij zijn nu ruim zes jaar verder en Stichting VAnG heeft de IKC Ichthus positief getoetst en gecontroleerd voor het Keurmerk Afvalvrije School. Het keurmerk krijg je niet zomaar. Het is een gecertificeerd en notarieel vastgelegd BeNeLux Keurmerk met als naam ‘AfvalvrijeSchool’.

    Hoe is dat zo gekomen, dat keurmerk voor de IKC Ichthus? Even terug in de tijd: eind december 2016 kreeg wij als Stichting VAnG het bericht van de gemeente Maassluis dat wethouder Kees Pleijsier in januari 2017 de aftrap verricht om van de IKC Ichthus een Afvalvrije School te maken. Dat was toen een mooie happening. Op dezelfde locatie waar nu, zes jaar later het Keurmerk geplaatst wordt maakten wij toen foto’s van een enorme hoeveelheid aan drinkpakjes, koek- en snoepwikkels en meer productverpakkingen.

    We kunnen na zes jaar vergelijkingen maken met toen en nu:
    In 2017 had de school 360 leerlingen, inmiddels zijn er 400 leerlingen verdeeld over 17 groepen. In 2017 was er een milieuteam bestaande uit drie. Anno 2023 zijn alle leerkrachten en van de leerlingen/de kinderraad, vanaf groep 4 (één per klas) vertegenwoordigd in het milieuteam. Dat zijn nu tien mensen in totaal. Dus een ruim milieumanagementteam om zorg te dragen dat alle verpakkingen/afval, ook bij de bron gescheiden gaan worden. Tegenwoordig wordt er dagelijks schoongemaakt. De leerlingen hebben een eigen drinkfles/bidon/dopper en een brooddoos. Dat is een van de onderdelen van de beoordeling en controletoets.

    Spin in het web
    En daarbij, niet te vergeten; de IKC Ichthus heeft met Rana Zaijed een geweldige conciërge. Zij is op de school de spin in het web. Er ontgaat haar niets, heeft alles snel door als er ergens iets niet goed gaat. Zij is een waardevolle steun voor de heer Misja van Herp. De schoolleider moet verschillende schoollocaties aansturen. Het applaus van de leerkrachten en leerlingen dat Rana tijdens de uitreiking mocht ontvangen is dan ook dik verdiend.

    Een bijzondere prestatie. De IKC Ichthus is een eenheid. De leerlingen, leraren en conciërge doen het met elkaar. IKC Ichthus in Maassluis is de eerste school in Maassluis die ‘Op weg naar een afvalvrij IKC’ insloeg en ook de eerste school in Maassluis die het Keurmerk ‘AfvalvrijeSchool’, heeft ontvangen.

    Docent
    Wethouder Denise Mulder-Solleveld, overhandigt het keurmerk aan de schoolleiding en maakt van de gelegenheid gebruik om de leerlingen te ‘overhoren’. ,,Waar gaat jouw bananenschil in? En jij, waar gaat de wikkel van Snelle Jelle in? Ja, dat gaat goed en ook de antwoorden zijn goed. Jullie zijn kanjers en ga dat ook thuis aan pappa en mamma vertellen en opa en oma, dat ook zij hun afval goed gaan scheiden. Want dat is goed voor de planeet aarde, maar ook voor onze portemonnee, want dan gaat er minder de verbrandingsoven in. En dat kost ons heel veel geld.” De wethouder doceerde hier haar afvalbeleid. Het keurmerk werd onder groot applaus door twee leden van de leerlingen-milieuraad, schoolleider Misja van Herp en conciërge Rana Zaijed in ontvangst genomen.

    De wethouder sloot de happening af met de woorden: ,,Laten wij hopen en er getuige van zijn dat meerdere scholen in Maassluis dit Keurmerk gaan krijgen!”