• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Slogan Jay van Schoonhorst op RMN-vuilniswagens

  De Soester stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) schreef tijdens het afgelopen schooljaar een posterwedstrijd uit voor twintig basisscholen in vijf verschillende gemeentes. Doelstelling was om met een eenvoudige, maar treffende boodschap scholieren (en hun ouders) bewust te maken met het belang van afvalscheiding.

  De VAnG-milieuprijs is een initiatief van de Stichting VAnG (Van Afval naar Grondstof) om scholieren bewust te maken van het belang van afvalscheiding. Twintig basisscholen in vijf verschillende gemeenten deden mee. Donderdag 8 november 2018 werd de winnende slogan, gemaakt door Jay van Schoonhorst, op een vuilniswagen van RMN onthuld.

  In 2012 was het de laatste keer dat een leerling van een Soester basisschool de milieuprijs won en daarmee de vuilniswagens wist te sieren. In 2016 ging de prijs naar Druten en vorig jaar was een scholier uit het Zeeuwse Kapelle de winnaar.

  Milieuwethouder Kundic, prijswinnares Jay van Schoonhorst en haar moeder Yolanda, directeur Wendela Kruijt van De Insingerschool en Rob Kleinegris en Jan Bredewold van Stichting VAnG hebben zich verzameld op het schoolplein van De Insingerschool. Een haag van leerlingen staat voor een vuilniswagen van RMN. Vandaag wordt de winnende poster van Jay van Schoonhorst onthuld.

  De wethouder stelt aan de scholieren de vraag of er thuis goed afval gescheiden wordt. Iedereen steekt zijn vinger op. De bewindsvrouw vertelt, voordat zij samen met Jay van Schoonhorst (inmiddels oud-leerling van de Insingerschool) dat de term vuilniswagen de lading niet meer dekt. ,,Eigenlijk kunnen we beter spreken over grondstoffenwagen."

  Rob Kleinegris knikt instemmend en vertelt aan de leerlingen dat het van belang is om afval goed te scheiden. ,,Zo gaat er minder afval de verbrandingsoven in."

  De kleurig getekende slogan van Jay: 'Alles in de goede bak', laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Met applaus en bloemen wordt Jay gehuldigd op het moment dat het doek van de poster wordt getrokken. De slogan van Jay zal op alle RMN-grondstoffenwagens in de regio Utrecht te zien zijn.