• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Supervrijwilliger Eddy Nouwen: ‘Als Streetmaster zie je direct resultaat’

 • De ontvangst bij Eddy Nouwen in zijn gezellige woning aan de Dr. s’Jacobstraat in Soest-Zuid is allerhartelijkst. Terwijl Eddy een cappuccino klaarmaakt worden we verwelkomd door een wonderschone kat. Het dier is geïnteresseerd in het notitieboekje van de verslaggever en bemoeit zich zo op charmante wijze met het gesprek.

  Kok
  De kat is een mooi synoniem voor de wijze waarop Eddy in het leven staat. Net als zijn huisdier is Eddy geïnteresseerd, actief, heeft hij aandacht voor de natuur en is hij altijd actief. Eddy moet vanwege gezondheidsredenen zijn dagelijks bestaan anders invullen dan hij in zijn werkzaam leven deed. ,,Ik werkte als kok in het ziekenhuis in Amersfoort en ging dagelijks op de fiets naar het werk.”

  Tegenwoordig is Eddy huisman en zorgt hij niet alleen voor de katten maar ook voor de omgeving. Dat doet hij op verschillende manieren. ,,Ik geef fietsles aan buitenlandse vrouwen. Sommigen wonen al jaren in Nederland, maar zij kunnen nog altijd niet fietsen. Dat vergroot hun isolement. Als ze kunnen fietsen wordt hun wereld groter.”

  Sylvestercross
  Eddy is daarnaast vrijwilliger bij de Sylvestercross. ,,Dat is op Oudejaarsdag. Ik kijk er elk jaar naar uit. Zo leuk om te doen. Afgelopen jaar kon de cross voor het eerst sinds drie jaar weer gehouden worden. Prachtig om te zien hoeveel mensen genieten van dit evenement.”

  Voedselbank
  Zo is Eddy als ‘supervrijwilliger’ volop bezig in Soest. Hij is ook actief bij de Voedselbank. Eddy is het voorbeeld van iemand die de wereld letterlijk en figuurlijk mooier maakt. De reden van ons bezoek zijn Eddy’s werkzaamheden als Streetmaster. Als het kan dan maakt hij de wijk schoner. Dat doet hij namens het gilde der Streetmasters van de Stichting VAnG. Hij is een van de ruim honderd vrijwilligers die de straat opgaan om zwerfvuil uit struiken en vanaf de straat te ruimen. Met behulp van de Streetmaster (een grijper), gekleed in een hesje en ‘bewapend’ met handschoenen en een vuilniszak worden kilo’s zwerfvuil opgeruimd. Eddy doet het graag.

  ,,Mijn vrouw Gerda loopt bij av Pijnenburg en zo heeft zij Rob Kleinegris leren kennen. Die zei tegen Gerda: ‘is dat niks voor Eddy, om zwerfvuil te ruimen?’ Zo ben ik dus bij de Streetmasters gekomen.”

  Station Soest-Zuid
  Als het weer het toelaat trekt Eddy zijn hesje aan en gaat hij de straat op. ,,Als het regent ga ik niet hoor. Maar met droog weer maak ik geregeld een rondje. Hier in de Dr. S’Jacobstraat zijn met Jos en Mieke nog twee andere Streetmasters actief. Soms loop ik samen met Jos een rondje maar ik ga ook wel eens een stukje verder. Naar het station Soest-Zuid bijvoorbeeld. Daar ligt heel veel troep.”

  Eddy vindt het werk leuk en ontspannend. ,,Twee keer per jaar zijn er grote schoonmaakevenementen met de Keep It Clean Day en Nederland Schoon. Daar doen wij met onze groep ook aan mee. Het is een gezellige dag met lunch vooraf in de Stayokay. Het leuke van het zwerfvuilruimen is dat je direct resultaat ziet en dat je dit werk kan doen wanneer je maar wil. De reacties van passanten en buurtbewoners zijn altijd positief.”

  Zo is de week van Eddy altijd goed gevuld. ,,Op maandag fietsles, dinsdag de Voedselbank en op vrijdag ga ik zwemmen in de Eem en de andere uurtjes kan ik invullen als Streetmaster. Of zwemmen in de Eem niet koud is? Ja dat kan koud zijn, maar vergis je niet. Als je dat eenmaal gedaan hebt, kan je de dag superfit aan.”

  Boks
  Dan is het tijd om naar buiten te gaan. Eddy trekt zijn hesje aan, geeft de verslaggever een boks met de handschoen en vist buiten meteen het eerste blikje uit de struiken. Vanachter het raam kijkt de kat spinnend toe hoe Eddy de wereld een beetje mooier maakt.

  Streetmaster worden?
  Ook Streetmaster worden voor Stichting VAnG? Dat kan. Meld je bij Rob Kleinegris en hij zorgt voor faciliteiten; een hesje, een ring en vuilniszakken, handschoenen en natuurlijk de Streetmaster zodat je schoon en veilig je werk kan doen.

  Rob is te bereiken onder telefoonnummer: 06-16094919 of via Rob.Kleinegris@afvalvrijescholen.nl