• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Succesvolle Soester Opschoondag

  Vrijdag 18 maart 2022 ‘vierde’ de Stichting VAnG de Landelijke Opschoondag. De vele vrijwilliger Streetmasters die de stichting rijk is gingen ’s ochtends eerst hun eigen woon- en leefomgeving zwerfvuilvrij maken. Daarna volgde een gezamenlijke lunch bij StayOkay aan de Bosstraat. Met de huifkar ging de groep naar verschillende locaties in Soest om deze te ruimen. ’s Middags kwam het gezelschap terug op de Bosstraat waar ‘de buit’ gesorteerd werd.

  Naast de Streetmasters, zijn er diverse basisscholen geweest die ook hun schoolomgeving zwerfvuilvrij hebben gemaakt en dit jaar kreeg de groep ondersteuning van de Stichting Bikkel. Deze groep, totaal acht personen, is zeer gemotiveerd om onze omgeving er schoon uit te laten zien. Deze groep, zij wegen het zwerfafval, pakte totaal dertien kilo zwerfafval van de straat.

  De Streetmasters waren met zo’n 25 mensen actief, waaronder de zeer fanatieke Nel Strumpel. Zij verzamelt met behulp van een winkelwagen zelfs grote stukken puin. Wat opviel: in het zwerfvuil worden minder plastic flesjes aangetroffen. Het blijkt dat statiegeld werkt. Zou het een idee zijn om op alle verpakkingen statiegeld te gaan invoeren?

  Al het zwerfafval werd gesorteerd en aldus afgevoerd. Het viel de sorteergroep op dat er ontzettend veel peuken en sigarettendoosjes zijn aangetroffen. Je ziet dus dat alle kreten en verschrikkelijke uitingen op de sigarettendoos weinig uithaalt. Al ga je de taks nog eens verdubbelen, ik denk dat dit geen gevolg heeft. De verslaving is aanwezig en het lichaam vraagt er naar. Zo ook met drugs. Ook de wietzakjes waren weer prominent aanwezig.

  Wat treffen wij verder zoal aan? Auto-onderdelen, te denken aan wieldoppen, kenteken, bouten. Blikjes, toch nog behoorlijk wat. Maar ook veel glaswerk en dan met name de flessen die het hoge alcoholpercentage herbergen zoals rum en wodka. Het statiegeld bedroeg totaal zo’n zes euro, maar de opbrengst aan ijzerwerk was drie keer zo veel. Zo zie je maar het geld ligt -letterlijk- voor het oprapen. Verder, is de opbrengst een doos aan papier, zes zakken PMD, een emmer GFT, drie grote zakken restafval en dan het door Nel meegenomen puin, totaal wel zo’n vijftig kilo. Dat was dus twee keer naar de Schans om alles af te voeren.

  De lunch bij en aangeboden door StayOkay was weer voortreffelijk. Daar hebben wij een prima afspraak mee. Stichting VAnG zorgt voor het brood (broodjes, krentenbrood) en StayOkay voor soep, het beleg en de heerlijke croquet. En daarbij ook nog de salades, fruit en andere versnaperingen. Ja, een heerlijke uitgebreide lunch. Alle veertig aanwezigen, waaronder wethouder Aukje Treep en andere afgevaardigden van de gemeente en Stichting VAnG hebben er van genoten.

  Het was weer een prima dag waar met veel genoegen op kan worden teruggekeken. Met dank aan StayOkay voor hun gastvrijheid en warme samenwerking. 

 • Nog even nagenieten van de beelden: