• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Succesvolle opruim- en educatieacties

  Inspirerende opruimacties bij Bink

  SOEST – Samen met Bink Kinderopvang en stichting Balans, heeft Stichting VAnG de Bink-opvanglocaties bezocht tijdens de herfstvakantie. In het kader van het landelijke project ‘Doe mee, red /verlos de zee’, werd aan de kinderen uitleg gegeven waarom het van belang is het gebruik van plastic te minderen. Na de lessen was het tijd voor de praktijk; afval ruimen in de wijk.

  Rob Kleinegris, namens Stichting VAnG een van de initiatiefnemers, was tevreden over de actie, die ondanks de strenge coronamaatregelen toch gehouden kon worden. Toch had hij een verbeterpunt voor de Bink-locaties ontdekt: ,,De afvalscheiding kan beter georganiseerd worden. Bij drie van de vier locaties ging al het ingezamelde zwerfvuil in één container. Ons streven is om het afval te scheiden zodat er minder restafval in de verbrandingsoven gaat. Dit voorkomt CO2-uitstoot.”

  De kinderen haalden allerlei troep op volgens Kleinegris: ,,We verzamelden veel grote stukken afval. Voorbeeld: in de wijk Smitsveen haalden wij in veertig minuten met twaalf kinderen acht zakken gevarieerde grondstoffen op. Te denken aan gft-afval, computeronderdelen, karton en zakjes met hondenpoep. Max Verstappen was met zijn blikjes Red Bull de grote winnaar. Wat ’n troep.”

  De reacties van kinderen en omstanders waren positief vertelt de enthousiaste Kleinegris: ,, Tijdens de actie vertelt een jongen aan mij waarvoor de opruimactie bedoeld is. ‘Wij weten wel waarom’, zegt die knul. ‘Dat leren wij op school. Alles in de juiste bak. Wij geven het voorbeeld. Maar hier in de buurt wonen mensen die dat niet weten. Die moeten wij gaan helpen.’ Hartstikke mooi van die jongen. Tijdens de actie kwamen twee buurtbewoners op ons af met opgestoken duim en het compliment dat wij zo door moeten gaan. Dan weten we dat we het goede voorbeeld hebben gegeven.”

  Rob Kleinegris was lovend over de samenwerking met Stichting Balans en Bink Kinderopvang. ,,Deze samenwerking smaakt naar meer!”