Jenny en Wim van Dorresteijn zijn regelmatig ‘in de buurt’ te vinden. Het oranje hesje om de schouders, de streetmaster in de hand en gezamenlijk op jacht naar zwerfafval. Het duo vindt het niet meer dan vanzelfsprekend om regelmatig de wijk in te gaan om de buurt schoon te houden.
Jenny is zoals zij het zelf zegt ,,een geboren Keientrekker”. Haar Amersfoortse roots heeft ze nooit verloochend, maar vanaf haar 17de woont zij in Soest waar zij trouwde met de geboren en getogen Soester Wim van Dorresteijn.
Wim: ,,Wij komen allebei uit een groot gezin. Voor ons is het daarom normaal om je in te zetten voor je omgeving. Mijn moeder was ook altijd actief. Ze deed bij voetbalvereniging SEC allerlei vrijwilligerstaken en ze collecteerde langs de deuren voor het goede doel.”
Actief dat zijn ze en sportief ook. Hoewel ze richting de zeven kruisjes gaan onderneemt het echtpaar dagelijks allerlei activiteiten. Hij doet vrijwilligerswerk voor de KBO, zij is actief voor de Voedselbank en ze collecteren voor goede doelen. Bij Pijnenburg trekken ze de sportschoenen aan om te gaan hardlopen.
De buurt schoonhouden, dat is voor Wim en Jenny gebruikelijke kost. Jenny doet het al sinds 2002. Zij herinnert zich: ,,Ik ging wandelen met Billy onze hond en als ik dan troep ontdekte dan raapte ik het op. Wij woonden toen al op de Amnestylaan en ik vond het een zooitje daar. Via Pijnenburg kwam ik met Rob Kleinegris in contact en die zorgde dat ik een hesje, handschoenen en een streetmaster kreeg. Nu houden we hier de buurt schoon, dat is onze eigen straat, een stuk van de Eigendomweg en de Koningsweg en de speeltuin. Ik merk dat de straat schoner blijft. Goed voorbeeld doet goed volgen. Als er minder troep is, trekt dat ook minder rotzooi aan. Mensen zijn bewuster geworden denk ik.”
Toen Wim stopte met werken trok hij ook het oranje hesje aan. ,,Je weet niet beter. Wij hebben onze twee dochters ook opgevoed om nooit troep weg te gooien. Ze zullen ons nooit betrappen op het weggooien van een papiertje. Ook als we gaan wandelen in het bos dan nemen we een rugzakje mee om daar het afval in te stoppen.”
Wim krijgt, net als zijn vrouw, hoofdzakelijk positieve reacties als hij langs de weg bezig is. Toch voelt hij zich soms genoodzaakt om iemand terecht te wijzen. ,,Een tijdje terug zag ik een kerel van een jaar of 55 die uit een bakje stond te eten en vervolgens alles van zich af gooide. Toen ik vroeg of hij dat normaal vond kreeg ik een grote mond en mocht ik mij niet met hem bemoeien. Volgens mij schrok hij wel van mijn reactie. Hopelijk heeft het alsnog opgeruimd. Ik sta soms verbaasd hoe mensen met hun rotzooi omgaan. In de Soester Duinen zagen we bij de bunker heel veel puin liggen. Daar is iemand dus met een aanhanger naar toe gereden om dat te dumpen. Had hij toch net zo goed naar de Schans kunnen rijden?”
Voorlopig gaan Wim en Jenny door met hun activiteiten. ,,Zolang het lichaam het toelaat gaan we ermee door”, zegt Jenny stellig.
‘Oudere jongeren’ kunnen via Stichting VAnG aan de slag als Streetmaster. Het initiatief 'StreetMasters' is omarmd door ouderenbond PCOB en de gemeente Soest. Inmiddels zijn er meer dan vijftig Soesters zoals Wim en Jenny die hun buurt schoon en netjes houden.
De mannen en vrouwen gaan gewapend met een streetmaster (grijpstok), afvalzak en handschoenen op pad om de buurt schoon te houden. Gekleed in oranje hesjes met de tekst 'Ik hou de buurt schoon, u ook?' krijgen zij dagelijks enthousiaste reacties van buurtbewoners.
Er zijn meer dan vijftig mensen in Soest die een steentje bijdragen, maar er zijn eigenlijk 300 mensen nodig om héél Soest en Soesterberg schoon te houden. Aanmelden als StreetMaster kan bij Rob Kleinegris via 06-16094919
Moeder Aarde Gezond - Postbus 95 - 3760 AB Soest - E-mail: secretariaat@afvalvrijescholen.nl - Bank: NL47 RABO 0192 0355 41