• Stichting Van Afval naar Grondstof

  • Streetmasters in het zonnetje gezet

  • Al een aantal jaren zet Stichting VAnG, Van Afval naar Grondstof, zich in om scholen en scholieren te informeren over afvalscheiding, recyclen en hoe de school 'afvalvrij' kan worden. Dat gebeurt met succes. Bijna alle scholen in Soest zijn afvalvrij. Maar niet alleen scholieren zet de stichting aan het werk. Ook senioren worden in beweging gezet met een vuilniszak en speciale grijpstok (een Streetmaster). De Streetmasters van Soest werden in november 2018 door wethouder Nermina Kundic in het zonnetje gezet.

    Het initiatief 'StreetMasters' is omarmd door ouderenbond PCOB en de gemeente Soest. Inmiddels zijn er al zo'n vijftig senioren die hun buurt schoon en netjes houden. Philip Parlevliet stuurt de groep aan. Vorige week werd de Streetmastergroep ontvangen op het gemeentehuis. Onder het genot van een hapje en een drankje kregen de vrijwilligers alle lof van wethouder Nermina Kundic. ,,Dankzij jullie wordt de taak van RMN een stuk gemakkelijker", sprak de bewindsvrouw. ,,Soest is mede dankzij u een prachtige gemeente".  Kundic vertelde over het belang van afvalscheiding. ,,Nu wordt er landelijk 170 kilo restafval per huishouden opgehaald. In 2025 moet dat 30 kilo zijn. Er is dus nog werk genoeg te doen."

    Rob Kleinegris van Stichting VAnG onderschreef de woorden van de wethouder. ,,Hoe krijgen we bedrijven zo ver dat die afvalvrij zijn? Hoe kunnen we dat beter stroomlijnen? Vorige week waren wij met de stichting bij het congres afvalscheiding waar wij veel ideeën en contacten hebben opgedaan." Niels Walgreen, medewerker van Eemfors, vulde aan: ,,Wij ruimen nu al zwerfaval op voordat wij struiken gaan snoeien. Dat scheelt al heel veel rommel."

    Viona de Bruyn overhandigde namens de gemeente Soest enveloppen met bloemenzaad aan de Streetmasters. Jos van Keken kreeg de eerste enveloppe. Zo snijdt het mes aan twee kanten.