• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Harry Wouters: ‘Een schone omgeving zorgt voor minder zwerfvuil’

  In 2000 werd ziekenhuis Zonnegloren gesloopt. Drie jaar later werd het terrein teruggegeven aan de natuur en kwamen er fraaie wandelroutes. Harry Wouters was daar blij mee. ,,Ik ging en ga daar graag wandelen, om het koppie leeg te maken. De mogelijkheden zijn divers, met routes van 6, 8 en 10 kilometer.”

  De krasse Soester (van 1939) is zijn hele leven al sportief bezig. Hij was jarenlang voetballer en daarna scheidsrechter bij SO Soest. Voor zijn verdiensten werd hij door de club en door de KNVB onderscheiden. Sporten doet hij ook bij de trimclub ‘De Duinbraaiers” waar hij door Rob Kleinegris werd gecharterd om StreetMaster te worden. Zo is hij dus paraat bij acties als ‘Keep it Clean Day’ en ‘Zomerschoon’ en heeft hij in de Soester bossen, op het voormalig Zonnegloren-terrein, zijn eigen wijk dat hij ruimt van zwerfafval. 

  ,,Maar zwerfvuil opruimen deed ik daarvoor al”, vertelt Harry. ,,Tijdens mijn wandelingen over het terrein van Zonnegloren haalde ik in de eerste jaren soms drie zakken vol met zwerfvuil op. Plastic, bierflessen, van alles kwam ik tegen. Die zakken leegde ik dan in een kliko hier op het terrein. Die prullenbakken worden op maandag altijd geleegd door Piet van den Hengel in overleg met boswachter Jan Tupker. Ruimen doe ik altijd met een streetmaster (een mechanische grijparm). Dat is hygiënisch. Je wilt niet weten wat een vuiligheid je tegenkomt. ” 

  Harry is ervan overtuigd dat zijn opruimwerkzaamheden op het terrein waar ooit het ziekenhuis was het goede voorbeeld is geweest voor veel recreanten. ,,In de eerste jaren haalde ik dus elke maandag drie zakken vol met vuil, na verloop van tijd werden dat er twee en vervolgens één. De mensen zijn veel bewuster geworden en volgens mij komt dat omdat het hier schoon is. Een schone omgeving
  zorgt voor minder zwerfvuil.” 

  De route die Harry loopt gaat dwars door De Korte Duinen, richting Amersfoort. Op de route is een picknicktafel dat een hangplek is voor jongeren. Hij komt ze er ook wel eens tegen, rokend, drinkend. ,,Een vrouw sprak ze aan: ‘jongens ruim je rotzooi hier op!’. Nou daar gingen ze op in hoor. ‘Mevrouw we hebben net ons examen gehaald, we doen nu wat we willen!’ Ik ging het gesprek met ze aan. Vertelde dat ik hun rommel wel op zou ruimen. Nou dat wilden ze helemaal niet. Alles werd keurig
  netjes opgeruimd. Het gaat er gewoon om hoe je de mensen aanspreekt. Stel ze op hun gemak en laat ze in hun waarde. Dat werkt ook bij jongeren.” 

  Harry voelt zich heerlijk op zijn gemak in de Soester bossen. ,,Ik ruim niet alleen het vuil. Als er storm is geweest dan ruim ik de paden van takken. Ik stap, indien nodig ook naar boswachter Tupker om melding te doen van gevaarlijke plekken of als er palen verdwenen zijn. Ik vind het leuk werk om te doen en zolang ik fit ben blijf ik dit doen.