• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Streetmaster Peter Tebbens: ,,Ik voel mij fijn in de polder”

  In de Soester polder is Peter Tebbens een bekende verschijning. Een per week trekt de kwieke Soester eropuit om zwerfafval te ruimen. Tijdens zijn route, waarbij hij via Veldweg, de Kerkstraat, de Peter van den Breemerweg, de Hooiweg en de Eemweg uiteindelijk bij de Oude Kerk terechtkomt, geniet hij van de omgeving en ruimt hij zakkenvol met zwerfvuil.

  Het gehele jaar 2017 in een blik gevangen. Het leek Peter Tebbens een goed idee om elke week de vangst van een rondje zwerfvuil ruimen op een foto te vereeuwigen. Elke week een foto leverden 52 kiekjes op die een fraai kleurenpallet oplevert. Blikjes, heel veel blikjes zien we op de foto’s, Maar ook bijzondere zaken die volgens Peter ,,te vies zijn om aan te pakken.”

  Hij vertelt: ,,Er gebeurt van alles in die polder. Het is natuurlijk mooi afgelegen en ’s avonds is het er aardedonker. Nou, daar gebeuren dus wel eens wat spannende avonturen. Ik ben allerlei overblijfselen van een erotisch avondje uit tegengekomen. Je kan zelf wel bedenken wat er dan tussen het vuil zit. Ik heb ooit eens een stelletje betrapt in een auto.”

  Peter kan er smakelijk om lachen. De Soester is een spraakwaterval en hij is gezegend met een scherp geheugen. Zo vertelt hij over zijn jeugd: ,,Ik ben een zoon van slager Tebbens van de Torenstraat. Bij ons thuis was het de normaalste zaak van de wereld om alles schoon te houden. Wij wonen zelf al jaren op de Veldweg. Met onze zoon en dochter gingen wij er altijd op uit om de buurt schoon te houden. Als de vier kleinkinderen nu op visite komen gaan die ook de straat op om te helpen. Het is leuk om dat over te brengen. Het hoort ook bij de opvoeding vind ik. De route die ik nu loop, die liep ik als jochie al. Als ik even vrij wou zijn wandelde ik in de polder. Daar voelde ik mij fijn en dat gevoel is eigenlijk niet veranderd.”

  Toen Peter Tebbens zich aansloot bij de Soester Streetmastergroep veranderde eigenlijk niet zoveel voor hem. ,,Ik trimde bij de Duinbraaiers op zondagmorgen bij AV Pijnenburg. Met deze groep verzamelden wij zwerfvuil in de duinen tijdens het sporten. Rob Kleinegris benaderde mij om bij de Streetmastergroep te melden.

  Ik maakte mijn rondje toch wel. Maar nu kreeg ik via de Streetmastergroep een hesje, handschoenen en een grijparm. Dat maakt het ruimen wel wat gemakkelijker en veiliger. Het is perfect geregeld, prima toch? Daar komen alleen maar meer Streetmasters door.”

  Naast het betrappen van een vrijend stelletje heeft Peter nog een opmerkelijke anekdote. ,,Op de Peter van de Breemerweg viste ik een tasje halverwege uit de berm en de sloot. Dat stonk, echt verschrikkelijk. Er zaten allerlei pasjes in. Ik met dat ding naar het politiebureau. Daar vertelden ze aan mij dat ik dat maar bij de gemeente moest afgeven. Uiteraard deed ik dat niet. Gevonden voorwerpen zijn voor de politie. Andere opmerkelijke spullen die ik gevonden heb? IJskasten die half in de berm lagen, een kippenhok, bankstellen, leeggeroofde handtassen, lingerie, een gedemonteerde brommer en zelfs een stiletto.”

  Interesse om ook te helpen als Streetmaster? We hebben nu meer dan vijftig mensen in Soest die een steentje bijdragen, maar we hebben eigenlijk 300 mensen nodig om héél Soest en Soesterberg schoon te houden!