• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Jos van Keken gaat graag met streetmaster de straat op

  In zijn werkzame leven was Jos van Keken een bekend persoon. Bij de plaatselijke Rabobank was hij steun en toeverlaat voor particuliere klanten. Het is ook niet moeilijk voor te stellen om de sympathieke Soester als vertrouwde gesprekspartner te zien. Van Keken communiceert open en direct. Het zijn eigenschappen die hij nu gebruikt als hij met zijn streetmaster het zwerfvuil te lijf gaat.

  Jos van Keken gaat er een paar keer per week op uit. Gewapend met een streetmaster (dat is een mechanische grijparm), handschoenen en een vuilniszak ruimt hij het zwerfvuil op dat hij thuis vervolgens gescheiden opruimt in de verschillende kliko’s. ,,Ik start hier in mijn eigen straat, in Soest-Zuid. Dan kom ik regelmatig mensen tegen die mij complimenteren. Je doet goed werk, krijg ik dan te horen. Ik kan dan nooit nalaten om te zeggen: ja ik doe het, omdat jij het niet doet.”

  Het is een kleine, doch vileine opmerking van Jos van Keken. Hij kan zich ergeren aan mensen die de straat en de bossen, die op een steenworpafstand van zijn huis zijn, als prullenbak gebruiken. ,,De mensen gaan ervan uit dat de gemeente alles wel opruimt. Dat is een verkeerde gedachtegang. Als iedereen zijn troep laat slingeren kunnen wij niet meer optimaal genieten van alles om ons heen. Dat normbesef moet indalen bij mensen. Maar hier in Soest valt het op zich nog wel mee. Ik ben deze zomer op vakantie geweest in Brabant. Daar was het nog erger. Toen ik in Salland was verbaasde ik mij weer over hoe schoon het daar was. Het kan dus wel!”

  Jos van Keken beschrijft een voorbeeld uit de praktijk. ,,Met ons hardloopgroepje ‘De Duindraaiers’ trimmen wij elke zondag in de Soesterduinen. Wij nemen dan plastic zakken mee om de troep op te ruimen die wij tegenkomen. Elke zondagochtend is het bingo en nemen wij zakken vol vuil mee. Maar op maandagmorgen ligt de meeste troep in de duinen. Op zondagmiddag komen veel groepjes jongelui op scooters de duinen in. Dan wordt er veel rotzooi achtergelaten.”

  Van Keken vertelt dat niet alleen jongeren veroorzakers zijn van het achterlaten van zwerfvuil. ,,Bij mijn eigen club av Pijnenburg zie ik ouders langs de kant roken als zij naar het sporten van hun kinderen kijken. Vervolgens schieten zij hun peuk weg. Zij realiseren zich niet dat dit, naast het geven van het verkeerde voorbeeld, gewoon dumpen is van klein chemisch afval.”

  Toch is de Soester optimistisch. ,,De meeste mensen gaan gelukkig heel bewust om met afval. Met de streetmastergroep zijn wij goed bezig. Ik hoop dat nog meer mensen zich bij ons aansluiten. Als iedereen zijn beste beentje voort zet kunnen we met elkaar Soest schoonhouden. Het is ook prachtig dat de stichting VAnG zich inzet om alle scholen hier afvalvrij te maken. Zo leren wij ook aan de volgende generatie dat Moeder Aarde gezond moet blijven.”