• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Nieuwe Streetmaster vindt inspiratie in Club van Rome
  In je eigen buurt zwerfafval ruimen met behulp van faciliteiten die de stichting VAnG levert. Hans van Hees twijfelde geen moment toen hij op de hoogte werd gebracht van de mogelijkheden die er zijn als Streetmaster. De gepensioneerde onderwijzer is zijn hele leven al begaan met milieu en natuur. Voor Hans is deze vrijwilligerstaak vanzelfsprekend en zorgt het bovendien voor ontspanning en lichaamsbeweging.

  Sinds 2018 is Hans (geboren in Soest in 1952) gepensioneerd. ,,Ik heb gewerkt als leraar economie op het Eemlandcollege en tot mijn pensioen op ’t Hooghe Landt in Amersfoort. Geweldige tijd gehad, ik kon altijd goed overweg met de leerlingen. Ik ben het onderwijs ingerold doordat ik economie had gestudeerd. Door het volgen van drie colleges kreeg ik lesbevoegdheid. Geen seconde spijt gehad van die beslissing om voor de klas te gaan staan.”

  De ambitie voor een goed milieu zat er bij Hans al vroeg in. ,,Ik ben altijd al met milieu en natuur bezig geweest. Ik las begin jaren 70 het rapport van de Club van Rome (zie kadertekst/PB) .Eén van de huidige milieuproblemen is het veelvuldig gebruik van plastic, vooral als verpakkingsmateriaal. Het komt in de natuur, in de zee, dieren eten ervan en gaan er aan dood. Er zijn genoeg aanleidingen om letterlijk de straat op te gaan. In deze dagen is daar nog een wegwerpprobleem bijgekomen. Ik kom overal mondkapjes tegen. Die pak je niet met de blote handen op, ik ben dus blij met de streetmaster.”

  Minimaal een keer per week gaat Hans de wijk in. In de omgeving van zijn woonhuis aan de lommerrijke Acacialaan zijn er plekken die een aantrekkingskracht op zwerfvuil hebben. ,,Het voetbalveldje aan de Kastanjelaan, het tunneltje onder het spoor. Daar zwerft altijd wel wat rotzooi. Hoewel je als Streetmaster geen straffe verplichting hebt, iets wat mij erg aanspreekt, voel ik voor mijzelf wel de verplichting om de wijk in te gaan. Maar het is geen straf hoor, hoewel een foto onlangs in de Volkskrant anders doet vermoeden. Daar zag ik twee mannen met een taakstraf in dezelfde kledij. Ik zie het vooral als het aangename met het nuttige verenigen.”

  Wilt u ook het voorbeeld van Hans volgen en Streetmaster worden? Meld u aan bij Rob Kleinegris. Hij voorziet u van alle info. Tel: 06-16094919

  Club van Rome De Club van Rome is een particuliere stichting die in april 1968 werd opgericht door
  Europese wetenschappers, om hun bezorgdheid over de toekomst van de wereld voor het voetlicht te brengen. Doelstellingen van de Club van Rome zijn:

  • het onderzoeken van de kwantitatieve en kwalitatieve samenhang van de wereldproblemen (bevolkingsgroei, voedselproductie, industrialisatie, uitputting natuurlijke hulpbronnen, vervuiling; uitgewerkt in een zogenaamd wereldmodel)
  • de wereld wijzen op de ernst van de problemen
  • regeringen en politici stimuleren tot gecoördineerde maatregelen ter verbetering van de situatie.
  • De Club van Rome heeft geen politieke of economische macht. Daardoor verloopt de beïnvloeding moeizaam.
  • De Club bestond oorspronkelijk uit 36 leden, die in april 1968 voor het eerst bij elkaar kwamen in Rome - vandaar de naam. De oprichting van de Club van Rome werd geïnitieerd door de Italiaanse industrieel Aurelio Peccei en de Schotse wetenschapper Alexander King. Vanaf 1968 kwam het gezelschap elk jaar in een ander land bijeen om over het milieu te praten.

  De Club van Rome heeft diverse rapporten uitgebracht over het milieu, waarvan De grenzen aan de groei het bekendste is. Meer info: lees hier