• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Streetmaster Bregje: ‘Wij deden in de jaren zeventig al aan recycling’

  Samen met vader de wijk in om zwerfvuil te ruimen
  Dat Bregje De Lannoy deel uit zou maken van de Soester Streetmastergroep was voor haar vanzelfsprekend. ,,Mijn kinderen waren nog heel klein, toen we ‘vuilnisman’ speelden. Langs de kant van de weg ruimden we de troep op. Vanaf 2005 wonen wij in Soest. Ik zag een oproep van Stichting VAnG voor gratis faciliteiten voor mensen die zwerfvuil willen ruimen. Dat triggerde mij. Rob Kleinegris vertelde mij over de Streetmastergroep. Een mooi initiatief; los van verplichtingen maar met een mooi doel.”

  De Streetmastergroep Soest bestaat uit vrijwilligers die met een streetmaster (een mechanische grijparm) en ‘gewapend’ met een plastic zak, handschoenen en een hesje de wijk ingaan. Een groep die daarnaast deelneemt aan de acties Keep It Clean Day en Actie Zomerschoon. Ook Bregje is bij die acties van de partij en geregeld is zij samen met haar vader Willem Walenkamp langs de Koningsweg te vinden. ,,Mijn ouders wonen vlakbij de Koningsweg en wij wonen op de Insingerstraat. Wij zijn dus goed bekend in deze wijk. Vooral rond de voetbalkooi ligt vaak zwerfvuil. Mijn vader combineert het nuttige met het aangename: wandelen en afval rapen.”

  Plezier
  Willem bevestigt de woorden van zijn dochter: ,,Ik hoef geen lofprijzingen op het feit dat ik zwerfvuil ruim. Ik doe het voor mijn eigen plezier, lekker wandelen met de hond en ja, die rommel stoort mij wel, dus dan ruim ik het op. Ik denk dat ik elke dag wel wat opraap.”

  Afvalscheiding is voor Bregje De Lannoy hetzelfde als tandenpoetsen, grasmaaien en wandelen. Ze weet niet beter. Bewust omgaan met afval werd haar al vanaf haar jongste jaren bijgebracht. Ze vertelt: ,,Wij deden al aan recycling voordat er in het land over gesproken werd. Het waren de jaren zeventig en mijn vader was huisarts in Amerongen en had praktijk aan huis. Ons woonhuis was een verbouwde boerderij en daar hadden wij onder meer een composthoop en aparte bakken voor papier en glas.”

  Natuurmens
  Willem: ,,Ik ben altijd een natuurmens geweest. Zo ben ik gek op zwemmen in de natuur. Dat deed ik in Amerongen al en sinds wij in Soest wonen ga ik, als het even kan, in de Eem zwemmen. In mijn periode als huisarts in Amerongen deed ik al mijn visites op de fiets. Thuis was het ook een en al natuur. Wij hadden varkens, kippen en geiten.”

  Educatie op scholen
  De natuurappel valt niet ver van de boom. Bregje heeft de liefde voor de natuur van haar ouders geërfd. Zij geeft die liefde op haar beurt graag door aan een jongere generatie. ,,Voor de basisschool van mijn kinderen heb ik destijds drie lessen over kinderen en natuur ontwikkeld; De Luizenles, Zwerfafval en de Poeples. Lessen die naast het educatieve karakter ook interactief en soms ook hilarisch zijn. Sinds kort zet ik mij ook in voor de Stichting VAnG als educatief ondersteuner bij de lessen van Koos de Vuilnisman die worden verzorgd op de basisscholen in Soest. Al die scholen hebben overigens de intentieverklaring ondertekend om afvalvrij te worden. Een prima ontwikkeling.”

  Genoeg gepraat nu. Willem en Bregje gaan, samen met de hond wandelen. Bestemming: de Koningsweg met als doel; lekker bewegen, samen een praatje maken en de wereld een klein beetje schoner maken.

  Interesse om net als Willem en Bregje het zwerfvuil aan te pakken en ook nog eens lekker lichamelijk bezig te zijn? We hebben nu meer dan zestig mensen in Soest die een steentje bijdragen, maar we hebben eigenlijk veel meer mensen nodig om héél Soest en Soesterberg schoon te houden. Aanmelden als StreetMaster kan bij Rob Kleinegris via 06-16094919