• Stichting Van Afval naar Grondstof

  • De stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) gaat op straat in gesprek en zet daarvoor in: een Babbelbox, tent vol met tips en de aansmoezenier Professor Picardo Recyclo. De prof geeft college in Harderwijk. Zijn alter ego heet Koos de Vuilnisman die leerlingen van de basisscholen in Soest(erberg) met raad en daad bijstaat over hetzelfde onderwerp.

    Het straatbeeld is matineus. De open tent met een uitstalling van hulpjes voor het handig op kleine schaal binnenshuis scheiden is ingericht en de babbelbox geïnstalleerd. De hulptroepen met oranje hesjes - grijptang in de ene hand vuilniszak in de andere - zijn op pad om het zwerfafval uit de buurt op te pikken. De professor, lichtbruine blazer aan, hoed op, das om, is klaar voor zijn eerste gesprek.

    De eerste neiging van voorbijgangers is in een boog versneld doorsprinten: ,,Ik heb geen tijd, ik moet nog…" of nieuwsgierig vertragend: ,,waar gaat het over?" Zij hebben echter buiten de vriendelijke overredingskracht van de prof gerekend. Bij de babbelbox hoor je: ,,ik hoef niet in beeld!" Ongemerkt luistert de box mee.

    Voorwaarde nummer één om te scheiden, blijkt de mentaliteit, discipline en gedrevenheid van de burger. Je hebt verschillende types. De ‘van zich af gooier’ die zeen spoor van zwerfafval achterlaat; de ontkenner: ,,Het wordt toch allemaal weer op een hoop gegooid, dus ik doe alles in de restcontainer"; de ‘verbaasde onwetende': ,,Oh, horen luiers en de inhoud van de kattenbak nièt in de GFT bak voor groente, fruit en tuin?" De gedreven scheider: ,,Ik weet en doe alles al", en de super gemotiveerde die het vuil van de ander en passant ook opruimt.

    Wat, hoe en waar wordt gescheiden? Je begint thuis, op het werk, op straat,.. en scheidt papier, glas, GFT, textiel, chemisch, batterijen,… in containers, bakken en plastic zakken. Per laagbouw woning in de bakken, bij winkelcentra en voor de hoogbouw in her en der geplaatste containers en bij De Schans waar alles samenkomt.