• Stichting Van Afval naar Grondstof

  • Dagbesteding met movers, loods, store en planet

    Artikel Soester Courant

    [SOEST] ,,De wereld een stukje mooier, blijer en schoner maken dat is ons doel.” Jeroen Uijtewaal richtte in 2009, samen met Jan Willem Liebracht Stichting Bikkel op. De stichting biedt actieve, ondernemende en veelzijdige dagbesteding aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sinds vorig jaar is Stichting Bikkel gevestigd op de Veldweg in Soest.

    Een aantal jongeren is net klaar met een klus en blaast uit met een kopje koffie. Het zijn de Bikkel Movers. Deze ‘bikkels’ doen verhuizingen, leegruimingen en andere logistieke klussen. Jeroen Uijtewaal: ,,Deze jongens zijn de hele dag met elkaar op pad geweest en leren zo samen te werken en teamgeest te ontwikkelen. Goed voor hun persoonlijkheid en zelfvertrouwen. Bikkel is een kleine en hechte club die zich met hart en ziel inzet om stoere en uitdagende dagbesteding te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de Bikkels.”

    In de loods aan de Veldweg 2D, naast Bouwbedrijf Van den Hengel, worden de binnengekomen goederen die van leegruimingen zijn opgehaald gesorteerd en gerepareerd. Jongeren tussen de 15 en 25, maar ook enkele ouderen timmeren en schilderen en maken van afgedankte en overbodige spullen toonbare ‘vintage’ goederen. Jan Willem Liebracht: ,,Dit is een leuke dagbesteding waar deze mensen het ontzettend naar hun zin hebben. Het haalt ze uit hun sociaal isolement, ze hebben elkaar nodig om de klus te klaren.”

    Naast de loods is de Bikkel Store, een knusse winkel met leuke spullen. Jeroen: ,,Ingericht door Janine van den Hengel, onze eigen creatieve binnenhuisarchitect. Zij is het brein achter deze inrichting. Overigens is deze winkel zeker geen Spullenhulp. Het is kleinschalig. In de Store zijn de Bikkels bezig met eenvoudige kassawerkzaamheden en contact met de klanten.”

    Sinds kort is de stichting gestart met een vierde activiteit ter dagbesteding: Bikkel4Planet. Jan Willem: ,,Hierbij richten de Bikkels zich op het leveren van een positieve bijdrage aan een meer vriendelijke samenleving en een schonere planeet. Op 3 februari was het startschot op de Eng. De Bikkels zijn in groepjes zwerfafval gaan verzamelen. Je staat er van te kijken hoeveel troep die Bikkels hebben geruimd. Samen met de gemeente Soest en Stichting VAnG gaan we kijken naar andere plekken die afvalvrij gemaakt moeten worden. Daarnaast is het streven om meer wilde bloemen te laten bloeien voor bijen, vlinders en andere insecten. De eerste Bikkel Bloemzaad Bommen zijn al van de band gerold.”

    Stichting Bikkel Veldweg 2 D www.stichtingbikkel.nl 06-22984958

  • Bikkels bij de dagbesteding in Soest houden niet van een kantoorbaan

    Artikel en foto uit het AD

    De cliënten heten officieel ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Maar eigenlijk zijn het Bikkels, met een hoofdletter, vinden Jan Willem Liebrecht (52) en Jeroen Uijtewaal (52).

    Ze weten van aanpakken en houden van praktisch bezig zijn. Ongemerkt voor velen heeft de stichting Bikkel net zijn 10-jarige bestaan gevierd. Op haar bijna onvindbare plekje aan de Veldweg 2d, tegenover station Soest, op het terrein van bouwbedrijf Van den Hengel. Een kantoor is er niet, want ze houden bij Bikkel niet van een kantoorbaan.

    Liebrecht en Uijtewaal hebben lang op kantoor gewerkt, als collega’s bij een bank. Terug naar hun oude baan willen ze absoluut niet. ,,Met je handen werken, samen op pad gaan met die Bikkels, plezier maken en een klus klaren, dat is gezond, dat is leuk’’, zegt Liebrecht.

    Tien jaar geleden kon hun werkgever ‘in een reorganisatietraject geen plek meer vinden’ voor hen, zoals Liebrecht het prozaïsch uitdrukt. ,,We waren begin 40, we vroegen ons af: wat moeten we nu?’’ Zo kwamen ze op het idee om heel wat anders te doen: een dagbestedingsproject opstarten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is zo mooi om te zien dat ze hier hun draai kunnen vinden. Jan Willem Liebrecht (52)

    Het werd Stichting Bikkel, die na een aantal verhuizingen in Soest en Zeist uiteindelijk aan de Veldweg terechtkwam. ,,We kwamen erachter dat er wel veel dagbesteding is, maar dat is vooral in de sfeer van keramiek maken, werken in de groenvoorziening of de horeca, een kaarsenmakerij enzovoorts. Prachtig werk, maar iets met een echt fysieke uitdaging was er niet’’, zegt Liebrecht. Hij verontschuldigt zijn collega, omdat die op pad is in verband met een verhuizing.

    Verhuizen en leegruimen is namelijk de belangrijkste klus van Bikkel. Bikkel Movers heten de jongens en meiden drie graag sjouwen, die van aanpakken weten, graag met hun handen bezig zijn. Die ’s avonds lekker moe zijn en spierpijn hebben. Een echt team van sterke Bikkels, die ook letterlijk met elkaar door één deur moeten kunnen.

    Dan is er nog Bikkel Loods, een stoere werkplek waar binnengekomen spullen worden gesorteerd, opgeknapt of gedemonteerd. ,,Een mooie plek om je energie kwijt te kunnen en rustig te werken’’, zegt Liebrecht. ,,Bijvoorbeeld als je niet te veel prikkels wilt hebben. Kunnen ze lekker experimenteren.’’

    Vlaggenlijnen 
    Daarnaast is er de Bikkel Store. Via Bikkel Loods komen er hippe of vintage spullen in de kleine winkel terecht. En daar doen andere medewerkers weer ervaring op in contacten met klanten, kassawerk, spullen prijzen, schoonmaken. Ook worden er producten gemaakt zoals vlaggenlijnen, notitieboekjes en lampenkappen.

    Op de bovenverdieping is een kleine werkplek met een tafel en een zithoek. Past precies bij de filosofie van Liebrecht en Uijtewaal: kleinschaligheid, gezelligheid, samenwerking. ,,Als we tijd over hebben, maken we een boswandeling of gaan ergens een patatje eten’’, zegt Liebrecht. ,,We houden het graag klein, we werken nu met 15 tot 20 mensen. Het is de kracht van eenvoud. Korte lijnen, een open cultuur, betrokken zijn bij elkaar, dat werkt zo goed. Je mag bij ons fouten maken, omdat je daar zo ontzettend veel van leert. En met elkaar plezier hebben, dat is misschien wel het belangrijkste van allemaal.’’

    Bikkel werkt vooral in opdracht van zorginstellingen als Abrona, Reinaerde, Zideris en Kwintes maar ook van woon-zorgcentra. ,,In de praktijk moet na een overlijden een kamer binnen vijf dagen worden leeggeruimd. Ons lukt dat wel en wij vragen geen hoge bedragen, omdat we niet winstgevend zijn.’’

    Eyeopener 
    Voor Liebrecht is het omgaan met zijn doelgroep ‘de eyeopener van de eeuw’. ,,Ik had een baan, een auto, een goed salaris, mooie arbeidsvoorwaarden, extraatjes. Hoe goed had ik het? Maar of ik dat weer wil inruilen voor het werken met deze mensen? Nee! Het is voor ons allebei een grote verrijking. Door persoonlijke aandacht te schenken, zien we mensen hier groeien, een hechte band met elkaar krijgen. Het is zo mooi om te zien dat ze hier hun draai vinden.’’