• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Elke derde vrijdag van september organiseert de landelijke stichting ‘Supporter van Schoon’, de Keep it Clean Day. Ook de Soester stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) slaat de handen ineen tegen zwerfafval. Vrijdag ging de Soester streetmastergroep de straten in. Struiken, wegen en bermen werden gezuiverd van zwerfvuil. Het vuil werd verzameld en gesorteerd.

 • Het is een heerlijke nazomerse dag wanneer de streetmastergroep van stichting VAnG op vrijdagmorgen op pad gaat. Allereerst wordt de eigen woonomgeving zwerfvuilvrij gemaakt. Thuis wordt al het opgehaalde vuil gescheiden en netjes verdeeld in de verschillende kliko’s.  

  De twintig streetmasters verzamelen zich vervolgens bij Stayokay aan de Bosstraat. De vrijwilligers worden toegesproken door wethouder Aukje Treep. Zij spreekt haar waardering uit voor het werk van deze enthousiaste groep vrijwilligers. Philip Parlevliet (voorzitter van de streetmastergroep) benadrukt dat het opruimen vandaag ook een symbolische betekenis heeft. ,,Het gaat niet alleen om het gewicht van de vuilniszak maar ook om het gezicht. Als streetmastergroep kunnen wij aan de bevolking laten zien dat wij begaan zijn met het dorp en dit graag schoon willen houden.

  Goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen. Zwerfvuil is als onkruid, het woekert voort, maar met elkaar kunnen we het te lijf gaan. 

  Jan Paauw zit op de bok van de huifkar waarmee de Streetmasters naar locaties in Soest gaan. Het opschrift van de huifkar is duidelijk:  “Een Schoon Soest Begint bij Uzelf”  De paarden brengen de opruimers naar de Koningsweg, station Soest-Zuid, winkelcentrum Soest-Zuid en de Tamberijn en de Birkstraat. Overal worden enorme hoeveelheden troep verzameld. Coördinator Philip Parlevliet gaat het gezelschap op een door Fietsspecialist Smeeing gesponsorde fiets achterna.  

  Na gedane arbeid meldt de groep zich bij StayoOkay waar het opgehaalde vuil gesorteerd wordt in de PMD-, GFT-, papier- en restcontainers. Uiteraard wordt er nagepraat, met de voldane constatering dat Soest een stukje schoner is geworden. Hopelijk doet het goede voorbeeld goed volgen. 

  Meer foto’s zijn te zien via: Foto's Keep it Clean Day 2019