• Stichting Van Afval naar Grondstof

  • Soester Opschoondag Vrijdag 17 maart 2023

  • Het is weer een geweldig mooie dag geweest en wel qua weer als de ambiance, de sfeer. Zo’n 20 streetmasters hebben ’s morgens hun eigen woon/leefomgeving zwerfvuil vrij gemaakt alvorens de lunch om 12.00 uur bij StayOkay te nuttigen. StayOkay is dé locatie om elkaar te treffen en bij te praten. Altijd een hartelijke ontvangst en prima lunch die de streetmasters daar krijgen aangeboden. Ook wethouder Aukje Treep was aanwezig om het wel en wee omtrent de zwerfvuil perikelen te aanhoren.

    Om 13.00 uur is er dan de huifkar met de nieuwe spandoeken en tekst ‘Samen voor een schoon Soest’ Help je ook mee?. Diverse locaties worden aangedaan om zwerfvuil te schonen. Winkelcentra als de Tamboerijn en Hartje Zuid, alsmede de locatie rondom station Soest-Zuid en de gehele Birkstraat zijn vaste bezoekpunten vanwege het vele zwerfvuil. Rondom 15.30 moet een ieder weer terug zijn op de zwerfvuil verzamelplek bij StayOkay alwaar al het ingezamelde zwerfvuil naar soort wordt gesorteerd en verder afgevoerd.

    Je zou zeggen dat o.a. door invoering van statiegeld op flesjes en de aandacht die er tegen zwerfvuil de ether in wordt geslingerd, er wel minder zwerfvuil zou zijn. Neen, dat bewustzijn is nog niet doorgedrongen. De berg zwerfvuil dit jaar bevatte veel glaswerk, vooral de flessen met zware alcoholische drank, zelfs meer als gewoonlijk het geval is. Ook statiegeld flesjes en dan vooral de blikjes. Ook papier en kledingstukken. De PMD zakken, Glaswerk, Papier worden in de containers bij ’n winkelcentrum gebracht, maar de vele zakken restafval gaan naar de Schans. Van al het ingezamelde zwerfafval zal ook dit jaar weer zo’n 75% in de verbrandingsoven terecht komen.

    Na het scheiden van al het ingezamelde zwerfvuil is er een welverdiende versnapering met bittergarnituur, waarbij ondertussen de vele gesprekken die men onderweg met inwoners/bewoners/voorbijgangers heeft gehad, worden geventileerd. Vele positieve en warme gesprekken. En nu maar hopen dat onze bewustwording gaat bijdragen dat wij minder vuil van ons af gaan gooien. Minder gaan verspillen.

    Onze tip is deze keer, ‘Geen gezeur, stel de natuur niet teleur’.