• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Simeon (9) ruimt bijna elke donderdag de buurt op

 • De 9-jarige Simeon Vergeer mogen wij met recht een fanatiek Streetmaster noemen. De piepjonge scholier gaat elke donderdag met zijn opa en oma op pad om in de omgeving van station Soest-Zuid zwerfvuil te ruimen. Elke week is de buit omvangrijk. Simeon houdt de boel schoon en…verdient ook een flink zakcentje. Wij zochten hem op voor een interview.

  Enthousiasme kan je Simeon niet ontzeggen. Hij laat een kaartje zien van de Afvalbingo. ,,Kijk eens, ik heb ze bijna allemaal aangekruist.” Op de kaart zien we plaatjes van onder meer een flesdop, chipszak, drink- en melkpak, blikje en een fles. ,,Allemaal geruimd”, zegt Simeon trots. ,,En we hebben nog veel meer gevonden dat niet op de kaart stond. Namelijk kassabonnetjes, sigarettenpakjes, een springtouw en zelfs een rugzak.”

  Zwerfvuil loont!
  Elke donderdag is hij op bezoek bij opa en oma, die in de omgeving van het station wonen. Samen met hen heeft Simeon het zwerfvuil gesorteerd en wordt alles in de goede bak gedeponeerd. ,,De blikjes houden wij apart”, zegt de jonge afvalruimer. ,,Dat brengt namelijk geld op. Nee, geen statiegeld. Maar we krijgen wel geld voor het oude metaal.” Opa Hans licht toe: ,,Een kilo blikjes levert tachtig cent op. Zo kan Simeon mooi een stukje extra zakgeld verdienen. Zwerfvuil loont!”

  Simeon is door Rob Kleinegris, buurman van opa en oma, enthousiast gemaakt over het ruimen van zwerfvuil. ,,Rob Kleinegris is de afvalkoning van Soest”, zegt Simeon met een brede grijns. Rob zorgde dat Simeon een hesje, handschoenen en een ring met afvalzak kreeg. De afvalgrijper had hij zelf al.

  Aansteker
  Wat vindt deze afvalruimer eigenlijk van het gedrag van mensen die spullen maar van zich afgooien. ,,Dat is niet zo leuk. Waarom ze dat doen? Misschien omdat ze lui zijn. Ik heb zelf nooit iets weggegooid. Alles netjes in de prullenbak en…het afval moet ook gescheiden worden. Laatst vond ik een aansteker. Die heb ik snel in de goede bak gedaan, in die van het restafval. Een aansteker is gevaarlijk in de natuur. Straks vinden jongelui het en dan gaan ze fikkie stoken.”

  Zo vindt Simeon in zijn jacht op zwerfvuil de meest vreemde dingen. ,,We hebben laatst een lachgasfles gevonden. Dat was gewoon in de bosjes gegooid. We vinden ook wel eens drugszakjes. Ik vind het raar dat op die plek bij het station geen politie komt.”

  Simeon staat nog aan het begin van een mooi leven. Op de vraag wat hij later wil worden is hij resoluut: ,,Banketbakker. Ik heb laatst een Oreo Truffel gemaakt. Ik ga binnenkort een spreekbeurt houden over Nederlands eten.”

  De toestand van de aarde gaat ook Simeon aan. Hoe zit dat dan met vleeseten? ,,Ik ben flexitariër”, zegt hij. ,,Dan eet je af en toe geen vlees. En, ik heb een Air Up-fles. Daar kan je water in doen en dat smaakt dan heel lekker. Scheelt ook weer verpakking.”

  Blikjes pletten
  Dan gaat Simeon met opa naar buiten. De voorraad blikjes moet geplet worden. ,,Dat doen we met de achterkant van deze bijl.” Daadkrachtig pakt Simeon de bijl en met een paar klappen is een leeg blikje Red Bull zo plat als een dubbeltje. (zie video) Klaar om afgevoerd te worden naar metaalinzamelaar Korlaar.

  ,,Ik blijf dit nog wel even doen”, sluit Simeon af. ,,Ik vind het leuk als de buurt weer schoon is en soms hebben we leuke gesprekken met aardige mensen. Iedereen zegt dat ik goed werk doe.”