• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Rob Kleinegris de straat op voor Schoon Soest 2022

 • SOEST- Het nieuwe jaar 2022 wordt het jaar waarin Stichting VAnG haar doelstelling ‘Schoon Soest 2022’ invulling gaat geven. Het project is een samenwerking van de Stichting VAnG met de gemeente Soest, en de Stichting Bikkel. De intentie is om Soest in 2022 afvalvrij te maken.

  Rob Kleinegris van de Stichting Van Afval naar Grondstof: ,,Met dit project willen wij bewoners, maar ook bezoekers van de gemeente Soest duidelijk maken dat in deze plaats geen zwerfafval thuishoort. Verpakkingsmiddelen van genuttigde etenswaarden, blikjes en andere troep moeten niet in de natuur terecht komen.”

  Stichting Bikkel is een van de partners waarmee samengewerkt wordt. Kleinegris: ,,De dagbesteding van Stichting Bikkel is actief, ondernemend, veelzijdig en geeft structuur aan jongeren die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De Bikkels gaan speciale plekken in het buitengebied controleren op zwerfvuil, zoals de Soester zijde van de Eem.”

  Rob Kleinegris voegde op Nieuwjaarsdag de daad bij het woord. Hij vertelt: ,,Ik ben maar meteen begonnen op 1 januari. Ik heb helaas moeten constateren dat er sprake is van een valse start. Mijn óogst’was, naast vuurwerkafval, enorm veel zwerfvuil van onder meer de grootbedrijven RedBull en McDonald’s.”

  Kleinegris, initiatiefnemer en bestuurslid van Stichting VAnG (hij werd in 2020 koninklijk onderscheiden voor zijn werk), zit echt niet bij de pakken neer. ,,Ach dit is dan een valse start maar met een sterke ‘eindsprint’ kunnen we er met z’n allen best wel iets van maken. Wat mij betreft is de eindsprint nu al ingezet.”

  Namens Stichting VAnG gaan meer dan honderd ‘Streetmasters’ geregeld de straten op en de wijken in om zwerfafvuil te ruimen. Ook de reeds warme contacten met de Soester basisscholen worden in 2022 geïntensiveerd vertelt Kleinegris: ,,Alle basisscholen in Soest hebben al de intentie ondertekend om afvalvrij te worden. Wij willen de scholen inschakelen. Leerlingen kunnen meedenken over acties. Dat kunnen zij creatief uiten via een tekening. De meest doeltreffende tekeningen worden zichtbaar gemaakt via de RMN-vuilniswagens, maar ook in openbare gelegenheden. Met de Streetmastergroep doen wij mee aan landelijke acties zoals Actie Zomerschoon en Keep It Clean Day.”