• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Patrizia Galli gaat dagelijks met streetmaster zwerfvuil te lijf

  SOEST - Is het gedrevenheid of is het oog voor het kleine? Of is het misschien een liefhebberij? Patrizia Galli gaat er dagelijks op uit met de fiets. In haar fietstas een kartonnen doos en een streetmaster (dat is een mechanische grijparm), handschoenen en een vuilniszak. Haar passie om zwerfvuil te ruimen en dit gescheiden te sorteren vindt zij vanzelfsprekend. ,,Ik geloof enorm in het individu.” Om een goed beeld van haar werkzaamheden te krijgen fietsen wij met Patrizia naar de Lazarusberg. Langs het fietspad staan bankjes met een prullenbak. Gek genoeg blijken die plekken een verzamelplaats van peuken en andere troep. Patrizia reikt een van haar handschoenen aan de fotograaf. Eerst maar even wat opruimen voordat we de foto nemen. ,,Hier, de linkerhandschoen, je bent toch links?” Oog voor detail inderdaad.

  Hergebruik
  Sinds een maand maakt Patrizia deel uit van de streetmastergroep die door de Stichting Van Afval naar Grondstof is geïnitieerd. Voor de Soesterse was het deelnemen aan de groep geen extra belasting. ,,Ik deed dit al vanuit mijzelf. Als ik door Soest wandel of fiets ruim ik zwerfvuil op. In het begin deed ik dit omdat de rommel mij stoorde, maar het grootste component is het hergebruik van het afval. Als de gemeente dit opruimt wordt het restafval. Ik neem het afval mee naar huis en daar scheid ik het.” Opeens duikt zij onder een struikgewas en wordt een kunststoffen hendel opgevist. Het lijkt een speelgoedonderdeel. ,,Deze gaat naar de Schans”, merkt zij op. De fotograaf plukt ondertussen minuscule peuken van de grond. Met de streetmaster is dat een makkie. Patrizia vindt het bijzonder dat een groep senioren als streetmasters de wijken ingaan om deze schoon te maken en schoon te houden. ,,Ik vind het geweldig. Deze organisatie geeft meer structuur aan de werkzaamheden dan wanneer ik individueel de straat opga. Dat een groep senioren met hesje en gereedschap de wijken schoonhoudt geeft een goed voorbeeld. Mensen gaan ons aanspreken, dan kunnen wij uitleg geven waarom wij dit doen.”

  Stoer 
  Dat de passie voor het schoonhouden alleen voor ouderen zou zijn bestrijdt Patrizia. ,,Als kind was ik al zo. Het is wel goed dat de Stichting VAnG leerlingen van basisscholen bewust kennis laat maken met afvalscheiding. Hoe jonger je kennis maakt met de noodzaak hiervan, hoe beter het is. Kinderen die in de puberteit komen hebben vaak de neiging om stoer te doen en gaan dan juist rotzooi maken. Misschien moet de overheid een advertentiecampagne, net als met de antirookcampagne, lanceren. Zoiets als: ‘Ruim je troep op en maak geen rotzooi!’. Maak straathelden van de jeugd die de wijk opruimt. De overheid zou ook de verpakkingsindustrie aan moeten pakken met het overmatig gebruik van plastic. Daar moet veel veranderen.”

  IJssalon 
  In de wijk Soestdijk waar Patrizia woont zijn er bepaalde plekken waar veel rotzooi ligt. ,,Op zondagochtend ligt op de Koninginnelaan, vlak bij de ijssalon, heel veel troep. Allemaal weggegooide ijsbekertjes. Ik heb aan de eigenaar van de ijssalon gevraagd of hij weet in welke afvalbak deze troep moet. Hij had geen idee. Ik heb het nagevraagd en de bekertjes horen in de PMD-bak (plastic, metaal en drinkbekers). Misschien een goed idee als er een PMD-bak in de buurt van de ijssalon komt. Nog beter zou zijn als iedereen zijn ijs in een biscuithoorn bestelt.”

  Optimistisch 
  De Soesterse is optimistisch. ,,De meeste mensen gaan bewust om met afval. Ik kom uit Italië. Als je de omgeving daar vergelijkt met hier in Nederland, dan is het hier heel schoon. De sociale controle is hier ook groter. Ik hoop dat nog meer mensen zich aansluiten bij de streetmastergroep. Ik geloof in de kracht van het individu. Als iedereen zijn beste beentje voort zet kunnen we met elkaar Soest schoonhouden en meewerken aan de bewustwording dat we Moeder Aarde gezond houden en schoon doorgeven aan een volgende generatie.”

  Meer informatie/aanmelden als Streetmaster: Internet: http://localhost/vang - Telefoonnummer: 06-16094919