• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Op pad met de streetmasters Frits, Guesh en Joop

  De verzamelplek is het plein voor De Open Hof. Frits van der Ploeg gaat daar samen met Guesh Ghebreamlak een ‘Streetmasterrondje’ doen. Joop Gros voegt zich bij het duo. Frits gaat met vakantie en dan is het goed als Joop zich bij Guesh kan voegen.

  Guesh (48) is vluchteling uit Eritrea. Hij meldde zich onlangs bij de SWOS met de vraag of er voor hem vrijwilligerswerk was zodat hij de Nederlandse taal sneller kon leren. Bovendien wilde hij zijn directe woonomgeving, aan de Varenstraat, schoner maken.

  Frits ontfermde zich over Guesh. ,,Hij is een hartstikke fijne vent, die graag bij een groep wil horen. Guesh heeft gemengde emoties. Dit werk vindt hij leuk en geeft hem veel voldoening. Maar hij is ook verdrietig en ongerust over het lot van twee van zijn kinderen die in Ethiopië verblijven.”

  Frits meldde zich bij de Streetmasters nadat hij in Soest ging wonen. ,,Wij komen uit Woudrichem, het is zo mooi daar. Maar langs de Merwede waar wij graag wandelden lag heel veel troep. Bij elke wandeling namen we zakken mee om de troep op te ruimen. Soms kwamen we met twee tot drie volle zakken weer thuis. In Soest ergerden wij ons aan de troep in de wijk Smitsveen en zijn wij ook hier aan de slag gegaan. Het is leuk werk, je bent buiten en het geeft voldoening en samen met Guesh maken wij zo onze eigen leefomgeving schoon.”

  Joop Gros hoort het verhaal van zijn maatje Frits geamuseerd aan. Met een twinkeling in de ogen laat de geroutineerde Streetmaster zijn ring met vuilniszakken zien. ,,Ik heb het zo geconstrueerd dat er twee zakken in passen. Zo kan ik tijdens het ruimen al het afval scheiden. Dat werkt heel gemakkelijk. Wij gaan vaak op pad. Ik loop veel langs het industriegebied zoals de Belverdereweg, Industrieweg en Koningsweg. Daar valt genoeg te ruimen. Met Frits en Guesh zijn we op visite geweest bij mijn broer Theo van de Mugro. Lekker een bakkie doen daar en vervolgens weer samen op pad.”

  Naast het Streetmasterwerk is Joop actief als schoonmaker op de begraafplaatsen aan de Soester Dalweg en in Soesterberg.