• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Ontwerpster Veerle ontmoet opnieuw haar Mondriaan

 • Veerle Stukker kan het zich nog goed herinneren. Drie jaar geleden maakte zij als leerlinge van groep 5 van De Wegwijzer het ontwerp voor de ‘Mondriaan in Blik’. De leerlingenraad had op die dag in 2019 uit meer dan 200 werkstukken vier finale-Mondriaans gekozen. Van de groepen 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8 werd elk een finalist gekozen.

  Het werkstuk van Veerle werd door, toenmalig, wethouder Nermina Kundic als mooiste gekwalificeerd. ,,De combinatie wit met de verschillende kleuren spreken mij aan”, vertelde de wethouder toen. 

  Van die fraaie kleurencombinatie is nog alles bewaard gebleven. De Mondriaan, vervaardigd van blikjes geplukt uit zwerfafval, prijkt nu in de hal van het gemeentehuis en heeft in de periode daarvoor de werkkamer van Kundic en de ontvangstruimte van ’t LOU-vre aan de Van Weedestraat gesierd.

  Het is december 2022, vlak voor kerst en Veerle staat in de hal van het gemeentehuis. Ze kijkt naar de Mondriaan die zij ooit als 9-jarige ontworpen heeft. Hoe vind je het om dit zo te zien vroegen wij aan haar. ,,Best wel cool”, zegt de inmiddels 12-jarige scholiere van het Griftland College.

  Voor Veerle is de kennismaking van haar werkstuk vooral bijzonder en het werpt haar even terug in de tijd. ,,Ik vond het toen best leuk om zoiets te ontwerpen. We waren bezig met zwerfafval en het maken van een schilderij in de stijl van Mondriaan. Als ik nu dit schilderij uit blik in de hal van het gemeentehuis zie hangen ben ik best wel trots. De Mondriaan hangt op een mooie plek. Iedereen kan het goed zien.”

  Veerle zit In de eerste klas van het Griftland College. Op de vraag of zij op school ook veel te maken heeft met lessen in afval zegt zij: ,,Daar zijn we nu niet zo mee bezig.” Werk genoeg dus voor de Stichting VAnG.

  Plannen voor de toekomst zijn er wel. ,,Ik wil later zelf het onderwijs in en juf worden. Wie weet ga ik dan ook ooit eens een keer zo een project leiden met het realiseren van een Mondriaan. Dat lijkt mij erg leuk.”

  Rob Kleinegris van Stichting VAnG kijkt met plezier terug op het Mondriaan-project uit 2019: ,,Het was een project waarin veel tezamen kwam. De leerlingen werden geïnspireerd door Mondriaan en kregen gelijk les in recycling van zwerfafval. De Mondriaan van Veerle is als ontwerp gebruikt voor een groot tableau gemaakt uit blik van 1 meter bij 80 centimeter. Prachtig dat deze nog altijd te zien is en mensen opmerkzaam maakt dat afval prima gebruikt kan worden als grondstof. Ons doel is om kinderen bewust te maken dat afval niet zomaar de verbrandingsoven in hoeft te gaan, maar ook kan dienen als grondstof. Dat voorkomt CO2-uitstoot en is beter voor Moeder Aarde."