• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Onthulling winnende ‘afvalposter’ van Julius van der Tuin

  Tekening en slogan sieren RMN-wagens
  De Soester stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) schreef tijdens het afgelopen schooljaar een posterwedstrijd uit voor basisscholen uit verschillende gemeentes. Doelstelling was om met een eenvoudige, maar treffende boodschap scholieren (en hun ouders) bewust te maken met het belang van afvalscheiding. Woensdag werd de winnende slogan, gemaakt door Julius van der Tuin, voormalig leerling van de 1e Van der Huchtschool, op een vuilniswagen van RMN onthuld.

  Julius was nog leerling van groep 8 van de 1e Van der Huchtschool toen hij zijn winnende tekening maakte. Inmiddels is de jonge Soester bevorderd naar het Amersfoortse Farel College, maar voor deze speciale onthulling kreeg hij verlof van zijn nieuwe school. Het weerzien met de voormalige leerkrachten en medescholieren is hartelijk. Julius geeft een interview aan Rob Kleinegris van Stichting VAnG en beantwoordt vragen van wethouder Kundic.

  De wedstrijd die de Stichting VAnG organiseert is onderdeel van het project ‘Afvalvrije School’. Met een uitgebreid stappenplan worden basisscholen op weg geholpen om een afvalvrije school te creëren.

  De bescheiden Julius vertelt dat zijn broer en zus ook creatief zijn. Door het succes van hun broer zijn zij ook gemotiveerd om ooit met een winnende tekening op een wagen van RMN te komen. Moeder Van der Tuin glundert trots: ,,Geweldig voor het zelfvertrouwen van Julius dat hij deze prijs heeft gewonnen. Dat geeft hem moed om dingen op te pakken.” Julius vader is eveneens positief: ,,Wat een geweldig initiatief om basisscholieren op deze manier bewust te laten worden voor het belang van een schone aarde.”

  De wethouder vraagt aan de leerlingen, voordat zij samen met Julius, de tekening op de vuilniswagen onthult, of zij thuis het afval goed scheiden. ,,Geef dat ook door aan je ouders want het restafval moet omlaag.” Rob Kleinegris van stichting VanG knikt instemmend en vertelt aan de leerlingen dat het van belang is om afval goed te scheiden. ,,Zo gaat er minder afval de verbrandingsoven in." Kundic vertelde eerder al dat de term vuilniswagen de lading niet meer dekt. ,,Eigenlijk kunnen we beter spreken over grondstoffenwagen."

  De kleurige tekening van Julius toont de aarde in twee helften. De ene helft is rommelig met allerlei troep, de andere helft is schoon en zuiver. Het afval wordt netjes gescheiden. De tekst: ‘Afval scheiden is beter voor iedereen!’. Julius verduidelijkt zijn tekening: ,,De ene helft van de aarde begrijpt de boodschap, de andere helft moet het nog leren.” De boodschap is duidelijk. De tekening van Julius zal op vier RMN-grondstoffenwagens in de regio te zien zijn.

  Meester Robert van de 1e Van der Huchtschool kreeg van Rob Kleinegris huiswerk voor de komende periode. Meester Robert kreeg van Kleinegris een werkboek dat door de leerlingen van zijn school het komende jaar gevuld moet worden met tips, tekeningen en andere creatieve vondsten om afvalscheiding te promoten. Rob Kleinegris vertelt: ,,Wij verwachten minimaal tien tips om afval te scheiden thuis en op school. De insteek is dat leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 dit jaar gaan meedoen.

 • De feestelijke onthulling van de winnende poster van Julius van der Tuin is te zien via deze film