• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Op donderdag 1 juni 2023 vond de verlenging plaats van het Keurmerk 'AfvalvrijeSchool' op OBS De Tandem in Oud Beijerland. Het volle schoolplein was getuige van deze feestelijke gelegenheid. Naast de leerlingen en diverse ouders waren ook medewerkers van de afvalinzamelaar RAD aanwezig, evenals directeur René Huisman. De verlenging van het Keurmerk, dat de school al in 2017 had ontvangen, werd verricht door wethouder R.S. Heij, tevens loco burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard.

  Koos de Vuilnisman Voorafgaand aan de ceremonie had docent/acteur/bioloog Theodoor Braaksma, bekend als Koos de vuilnisman, de leerlingen uitgebreid voorbereid. Koos was speciaal uitgenodigd omdat hij de school heeft geholpen met het implementeren van een correcte afvalscheiding op De Tandem. Het bijzondere aan deze school is dat zowel het management, de leerkrachten, de conciërge als de schoonmaakdienst één structuur hanteren voor het afvalproject.

  Simone Roelfsema, leerkracht en plaatsvervanger van de directeur, is verantwoordelijk voor het hele proces. Simone heeft een eigen boekwerk genaamd 'Tandem Afvalvrij' ontwikkeld, waarin ze dagelijks de taken en verantwoordelijkheden voor het afvalbeheer heeft opgenomen. Het Milieuteam, bestaande uit leerlingen, is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze taken. De schoollocatie en het schoolplein zijn vrij van zwerfvuil, mede dankzij de aanschaf van benodigde hulpmiddelen en afvalbakken voor elke klas en elk lokaal, gefinancierd met eigen middelen.

  Applaus Tijdens de ceremonie werd Simone door de secretaris/penningmeester van St. VAnG, Rob Kleinegris, naar voren geroepen en kreeg ze een ovationeel applaus voor haar inzet. Simone nam het woord en liet de leerlingen het Tandem Afvallied ten gehore brengen.

  Met Vlag en Wimpel Vervolgens was het tijd voor wethouder Robin Heij om zijn toespraak te houden. Hij was al onder de indruk van de rondleiding door de school en het enthousiasme van het management, de leerkrachten en de leerlingen. De wethouder benadrukte dat OBS De Tandem de maximale score van 750 punten had behaald bij de beoordeling van de Keurmeester en het Beoordelingsteam van St. VAnG, terwijl slechts 500 punten nodig waren voor verlenging. De school slaagde dus met vlag en wimpel.

  Na de handeling door de wethouder werd het Afvallied opnieuw gezongen en OBS De Tandem werd geprezen als voorbeeld voor andere scholen in de Hoeksche Waard.

  Het Keurmerk 'AfvalvrijeSchool' is een gecertificeerd keurmerk voor de Benelux, waarvan de naam notarieel is vastgelegd. Het gebruik van het keurmerk zonder overleg met de Stichting Van Afval naar Grondstof is niet toegestaan.

  Deze bijzondere gebeurtenis mag navolging vinden op andere scholen in de Hoeksche Waard. Het is geweldig voor iedereen om hierbij betrokken te zijn en vooral ook voor ons eigen huishouden, de planeet Aarde.