• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Nieuwe hulpmiddelen voor Streetmasters

 • SOEST – In juni 2018 ontving de Streetmastergroep nieuwe hulpmiddelen die de vrijwilligers helpen in hun strijd tegen zwerfvuil. Op het zonnige terras van Stayokay aan de Bosstraat werden nieuwe hesjes, handschoenen en streetmasters overhandigd.

  Initiatiefnemers Rob Kleinegris en Philip Parlevliet delen de nieuwe streetmasters, hesjes, handschoenen en vuilniszakhouders uit aan de vrijwilligers. Voordat Parlevliet het woord richt aan de Streetmastergroep grist hij wat plastic weg dat voor de ingang van Stayokay ligt. ,,Dat zit inmiddels in de aard van het beestje”, vertelt de Soester.

  De aanwezige vrijwilligers zijn blij met de nieuwe spullen. In verschillende wijken van Soest trekken zij erop uit om met behulp van een streetmaster (een grijparm om efficiënt en hygiënisch zwerfvuil te ruimen) zwerfvuil te ruimen. De actiebereidheid heeft succes want het wordt schoner in de wijken. Vuil trekt vuil aan en een schone wijk zal minder snel vuil worden. Bovendien doet goed voorbeeld goed volgen. De Streetmasters worden ondersteund door ouderenbond PCOB en de gemeente Soest. Dagelijks zijn de senioren aan de slag om hun buurt schoon en netjes te houden. Naast het proper maken van de buurt is het ook de bedoeling om bewustwording te creëren. ‘Moeder Aarde gezond houden’ moet bij jong en oud bekend worden gemaakt.

  De Streetmastergroep is een initiatief van de Stichting VAnG. VAnG staat voor ‘Van Afval naar Grondstof’. Rob Kleinegris: ,,Van afval grondstof maken, alleen door het te scheiden, bevordert een schoner milieu en het brengt nog geld op ook. Afval scheiden promoten wij bij scholen, bedrijven en sportverenigingen. Wanneer het afval bij de bron gescheiden wordt kan efficiënter en economischer afval verwerkt en hergebruikt worden.”

  De Grondstoffenrace is bijvoorbeeld een actie waarmee scholieren op een ludieke en speelse bewust worden gemaakt van het voorkomen van zwerfvuil en het scheiden van afval. Kleinegris:,,Waar kun je, om mensen bewust te maken van het risico van zwerfafval, beter beginnen dan bij kinderen, onze toekomst? Wij vinden het belangrijk dat kinderen leren nadenken over afvalscheiding en recycling. We hopen dat ook de kinderen beseffen dat we maar één aarde hebben.’’

  De Streetmastergroep is daar allang bewust van. Gewapend met streetmaster, handschoenen en hesjes trekken zij de wijken in om de strijd met het zwerfvuil aan te gaan.