• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • ‘Metaal is een waardevolle grondstof’

  Voor Nel Strumpel is het niets meer dan vanzelfsprekend dat zij als streetmaster de wijk ingaat om zwerfvuil te ruimen. Het vuil dat zij opruimt deponeert zij in de vuilnisbakken die zij onderweg tegenkomt. Het metaal, een waardevolle grondstof, gaat mee naar huis. Daarover straks meer. Dat Nel zwerfvuil ruimt is voor haar ‘normaal’. ,,Ik wil daar eigenlijk niet zo voor in de spotlights staan”, zegt zij zelf. Maar ook Nel weet dat elke vorm van publiciteit andere mensen kan motiveren om te zorgen voor een schone leefomgeving. Daarom vertelt zij haar verhaal:

  ,,Mijn vader en grootouders waren schillenboer. Het vuil dat bij mijn grootouders werd gestort, werd gesorteerd. Van afvalscheiding had nog nooit iemand gehoord, maar zij deden het al. Ik doe eigenlijk niets meer dan wat mijn ouders en grootouders deden. Het hoort bij mijn opvoeding. Ik heb tot mijn 16de kranten en vodden naar Joost Metzekat gebracht.”

  Pieterpad
  Nel wandelt graag en, zoals zij het boeiend kan vertellen, is zij van jongs af aan ‘besmet’ met het opruimvirus. Het zijn twee passies die prima gecombineerd worden wanneer zij als streetmaster de straat opgaat. ,,Wandelen doe ik graag, bijvoorbeeld op het Pieterpad (de langeafstandsroute tussen Groningen en Limburg). Wat heel wonderlijk is; bij het Pieterpad zie je nauwelijks zwerfvuil liggen en er zijn nauwelijks vuilnisbakken. Dat verbaast mij telkens weer. Waarom kan het daar wel en hier niet?”

  Zo gaat Nel dus al jaren de strijd aan met zwerfvuil. ,,Ik had zelf een knijper, hygiënisch en handig. Maar de knijper ging stuk. Ik heb toen contact opgenomen met Rob Kleinegris en Rob Goudriaan van Stichting VAnG. Zij zorgden ervoor dat ik nieuwe spullen kreeg. Nu ga ik in een hesje de straat op. Zo zijn wij herkenbaar en bovendien is het hesje voor de veiligheid en het kenbaar maken waar we in Soest voor staan als Streetmasters. Mensen vragen wel eens aan mij of ik mij daarvoor schaam. Waarom zou ik mij schamen als ik rommel opruim? De mensen die achteloos zwerfvuil laten slingeren, die moeten en kunnen zich schamen. Het begint bij jezelf en voorbeeld volgt. Volgens mij is het verplicht om binnen één tot anderhalve meter van je erfgrens de stoep schoon te houden. Als iedereen dat zou doen zou het er al een stuk beter uitzien.”

  Metaal
  Afval is de grondstof voor nieuwe producten, dat is de filosofie van Stichting VAnG. Door middel van recycling de kringloopgedachte in ere houden en er voor zorgen dat zo min mogelijk afval in de verbrandingsoven komt. Nel is daar een warm voorstander van. Zij heeft haar aandacht vooral voor het metaal dat als waardevolle grondstof op straat ligt.

  ,,Ik ruim al het zwerfvuil op dat ik tegenkom. De troep gooi ik in de eerste de beste vuilnisbak op mijn route. Alleen het metaal neem ik mee naar huis. Zodra ik een paar zakken vol heb lever ik dat in bij Westra, Korlaar of bij een afleverlocatie in Amersfoort. Mensen in mijn omgeving weten dat ik metaal verzamel en ze houden het voor mij apart. Het is zo belangrijk om metaal uit de afvalstroom te halen en bij de metaalboer te brengen. Kinderen in Kongo moeten de mijnen in om titanium te winnen voor onze laptops en mobiele telefoons. We kunnen zorgen dat die grondstoffen/ metalen door onszelf gewonnen worden. Ik heb aan wethouder Aukje Treep gevraagd wat we in Soest nog beter kunnen doen om ijzer en aluminium te scheiden.”

  Bewustwording
  Het geld dat Nel nu genereert met het verzamelen en inleveren van metaal geeft ze terug aan de maatschappij. ,,Ik koop er bijvoorbeeld toegangskaartjes van voor het dierenpark Amersfoort en geef dat aan mensen die zo’n uitje niet kunnen bekostigen. Het gaat mij ook niet om het geld, maar om de bewustwording die wij moeten realiseren.”

  De enthousiaste Nel ziet positieve ontwikkelingen bij de jongste generatie. ,,Als ik in Overhees met een vuilniszak loop, komen kinderen naar mij toe en zij helpen mij dan spontaan. Op de basisscholen in Soest wordt actief aan milieueducatie gedaan, mede geïnitieerd door Stichting VAnG. Die bewustwording komt er aan. In Soest zie ik, in welke wijk ik ook fiets of loop, steeds meer mensen een wandeling maken. Als je dat doet, neem direct een plastic zak mee om afval te ruimen.”

  De buurt schoonhouden, dat is volgens Nel iets vanzelfsprekends, maar je mag ook best trots zijn op jezelf dat je dat doet. ,,De streetmasters van Stichting VAnG weten waar het om gaat. Een groot compliment voor die grote groep mensen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Kijk maar naar de scholen en de kinderen. Zij doen ieder naar zijn of haar kunnen hun best voor onze maatschappij.”