• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Soest - Mondriaan uit Afval

  Juf Linetta van groep 7 van basisschool De Wegwijzer vraagt de aandacht van haar leerlingen. Met enthousiasme vertelt zij over Piet Mondriaan. De kunstenaar uit Amersfoort die schilderijen vereenvoudigde tot een lijnenspel. De les over Mondriaan is ter voorbereiding op het Mondriaan-project dat de school samen met Stichting Van Afval naar Grondstof organiseert. 

  ,,Alleen jij weet welk voorwerp het was. Maar het wordt wel mooi!" Juf Linetta legt uit hoe de filosofie van Piet Mondriaan was. Een boom of een ander voorwerp is terug te brengen tot een lijnenspel van vakken met kleuren. Neem een voorwerp en 'vermondriaan' het. De kinderen worden enthousiast gemaakt in aanloop naar het vervaardigen van een Mondriaan uit zwerfafval. 

  Het te realiseren Mondriaan-kunstwerk dat de leerlingen van De Wegwijzer gaan maken is een project van de Stichting VAnG. De pensionado's Rijk Barlo en Driek van der Wardt zijn in januari al gestart met het snijden en knippen van blikjes afkomstig van zwerfafval. Met de blikjes zorgen Van der Wardt en Barlo voor de grondstof voor het Mondriaan-kunstwerk. 

  Rob Kleinegris van Stichting VAnG: ,,Op De Wegwijzer worden de leerlingen geïnspireerd om verschillende ontwerpen te maken in de stijl van Mondriaan. Uit alle ontwerpen wordt de mooiste gekozen en met behulp van het aluminium materiaal dat we uit de blikjes verkrijgen, wordt door de leerlingen een Mondriaan-tableau gemaakt." 

  Ondertussen zijn de leerlingen van De Wegwijzer druk bezig om de opgedane kennis om te zetten in fraaie onderwerpen. De acties van de kinderen worden op de film vastgelegd. Rob Kleinegris: ,,Het volledige proces, van het blikje rapen tot de oplevering wordt binnenkort in een docu weergegeven. Deze docu kan dienen als lesmateriaal voor andere scholen. Ons doel is om kinderen bewust te maken dat afval niet zomaar de verbrandingsoven in hoeft te gaan, maar ook kan dingen als grondstof. Dat voorkomt CO2-uitstoot en is beter voor Moeder Aarde."

  Het tableau wordt 15 mei aangeboden aan milieuwethouder Nermina Kundic. De bewindsvrouw kan een fraai uitzicht in haar werkkamer tegemoet zien. De Mondriaan meet bijna één vierkante meter.