• Stichting Van Afval naar Grondstof

  • “Mondriaan in blik”

    Voor het ontstaan van ‘Mondriaan in Blik’ een overzicht van de gebeurtenissen door de jaren heen.  

    WBT 
    Het WIjkbewonersteam (WBT) Overhees, Hees & Klein Engendaal had jaren geleden al een idee om een project te doen waarbij Oud en Jong samenwerken. Dit zou moeten gebeuren op de locatie van de Kinderboerderij De Veenweide in de wijk OverheesHet WBT bestaat inmiddels niet meer. De gedachten en ideeën van het WBT nam Rob Kleinegris mee in de in 2014 opgerichte  ANBI-stichting VAnG, Van Afval naar Grondstof. 

    VAnG 
    Deze stichting streeft naar het bewustzijn om basisschoolleerlingen te laten denken in kringloopgedachten. Recycling van afval zorgt voor minder CO2-uitstoot doordat er geen materiaal de verbrandingsoven ingaatOm basisscholen bewust te maken worden er allerlei acties op touw gezet. Bijvoorbeeld: het belang van een schone leefomgeving. De kinderen gaan aan de slag om zwerfvuilblikjes te verzamelen en hiervan wordt iets gemaakt waar je plezier van hebt. 

    Kunstwerk uit blik
    Van blikjes, geruimd uit zwerfvuil, wordt een kunstwerk gemaakt. Een project met meervoudige intelligentie; scholieren ruimen afval en denken na over de recycling hiervan. De directie van basisschool de Wegwijzer, buren van kinderboerderij De Veenweide, was direct gecharmeerd van het project en bood aan om op de school invulling te geven aan het realiseren van het kunstwerk. De verzamelde blikjes zijn bewerkt en ‘geflext door een aantal senioren. 

    Lesprogramma voor De Wegwijzer
    Liesbeth Demmenie-Lergner heeft een lesprogramma opgezet. De leerlingen van De Wegwijzer leerden van alles over de Nederlandse kunstenaar/kunstschilder Pieter Cornelis Mondriaan.  

    Elke individuele leerling heeft een kunstzinnige tekening gemaakt in de geest en de stijl van Mondriaan.  Uit al deze tekeningen zijn vier tekeningen gekozen die in aanmerking kwamen als basis voor het te realiseren kunstwerk. Wethouder Nermina Kundic heeft uit deze vier kunststukjes één exemplaar uitgekozen. Deze is gebruikt als ‘blauwdruk’ voor de Mondriaan in Blik. 

    Tupker 

    Onder leiding van Liesbeth zijn leerlingen aan de slag gegaan. De blikjes zijn op een plaat hout/meubelplaat (100x80cm) met nietjes bevestigd. Het bewerken met Epoxyhars wat te gecompliceerd en daarom is op advies van De Hazelaar Art Supplies de Soester Smederij Tupker, aan de Zuidergracht 50, ingeschakeld.  Pascal Tupker wilde graag meewerken om van Mondriaan in Blik iets moois te maken.  

    Prachtig 
    Leerlingen en belangstellenden hebben de laatste werkzaamheden aan dit project aan de Zuidergracht 50 kunnen aanschouwen. Naast een mooi kunstwerk is er bewustzijn, creativiteit en maatschappelijke verantwoording gecreëerd.