• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Mondriaan in Blik voor wethouder Kundic

 • De leerlingen van basisschool De Wegwijzer in Soest zitten vol verwachting te wachten op het moment dat hun schoolgenoot Veerle Stukker samen met wethouder Nermina Kundic de Mondriaan in Blik gaat onthullen. Het is woensdag 15 mei en naar dit moment is een aantal maanden toegeleefd.

  Het tableau ‘Mondriaan in Blik’, is met een doek verborgen voor het publiek. Leerlingen, ouders, leerkrachten en vooral de wethouder zijn razend nieuwsgierig. Hoe zal het kunstwerk, vervaardigd uit blikjes zwerfafval, eruit zien?

  Nadat Jan Bredewold, namens de Stichting Van Afval naar Grondstof alle betrokkenen heeft bedankt voor hun inzet wordt het doek langzaam maar zeker van het kunstwerk afgehaald. Het resultaat laat alle handen op elkaar slaan. De bewondering is groot voor het kunstwerk, ontworpen door Veerle Stukker uit groep 5, en nu levensgroot in beeld gebracht.

  Wethouder Kundic is blij verrast. ,,Dit zal heel mooi staan op mijn werkkamer.”

  Het Mondriaanproject is geïnitieerd door de Soester stichting Van Afval naar Grondstof. Voorzitter Jan Bredewold: ,,Wij willen de scholieren bewust maken van het ruimen van afval en de recycling hiervan. De directie van basisschool de Wegwijzer was gecharmeerd van dit project en bood aan om op de school invulling te geven aan het realiseren van het kunstwerk.”

  Blikjes werden verzameld uit zwerfafval en bewerkt door de vrijwilligers Driek van der Wardt en Rijk Barlo.  Liesbeth Demmenie-Lergner, een enthousiaste moeder van De Wegwijzer, heeft vervolgens een lesprogramma opgezet. 

  De blikjes zijn op een plaat hout/meubelplaat (100x80cm) bevestigd en hierna is het kunstwerk bewerkt met epoxyhars door Pascal Tupker van Kunst- en Siersmederij Tupker. Hierdoor komen de stijl en de glans van Mondriaan nog beter tot zijn recht komt. De edelsmid heeft bovendien een mooie lijst rondom het kunstwerk gemaakt.

  Rob Kleinegris van Stichting VAnG is om meerdere redenen blij met het Mondriaan-project. ,,Naast een mooi kunstwerk is er bewustzijn, creativiteit en maatschappelijke verantwoording gecreëerd, door samenwerkende mensen, jong en oud, die een mooi doel nastreven, een schonere aarde.”

  De uitreiking op 15 mei vormt de feestelijke afsluiting van een mooie educatief project dat door de leerlingen werd omlijst met gedichten, zang en dans. 

  Wethouder Kundic heeft een aantal leerlingen van De Wegwijzer uitgenodigd om het kunstwerk in haar werkkamer te aanschouwen.