• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Soester winnaars bij VAnG Milieuprijs 2019

 • In totaal deden vijftig scholen mee aan de Milieuprijs, georganiseerd door de Soester stichting VAnG (Van Afval naar Grondstof). De VAnG milieuprijs is een initiatief om de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen bewust te maken van de natuur en het milieu. Alle deelnemende scholen hebben een boek ingeleverd vol tekeningen, tips, gedichten, brieven en zelfs een rap over afvalscheiding en zwerfafval en hoe dat beter kan worden aangepakt. Leerlingen van vier scholen in Soest zijn in de prijzen gevallen. Wethouder Nermina Kundic gaat binnenkort op de scholen een oorkonde uitreiken aan de winnaars.

  De jury kon tijdens de beoordeling niet zien wie de makers van de werkstukken zijn. Via een code waren de boeken anoniem. De deskundigen die de werkboeken bestudeerden en beoordeelden zijn wethouder Nermina Kundic, onderwijsdeskundige mevrouw Ant de Vries-Jelten, AVRO-coryfee Cees van Drongelen, raadslid Bert Groothuis (Soest 2002) en raadslid Jan Paauw (GGS). De wethouder, tevens voorzitter van de jury, is blij dat kinderen en jongeren bewust zijn van de noodzaak van recycling. ,,Wat wij afval noemen is eigenlijk allemaal grondstof voor nieuwe producten. Deze kinderen weten dat heel goed, fantastisch hoe ze ons daaraan herinneren en daar zo mee bezig zijn!´´

  Er is een wisselbeker voor het Beste Werkboek en individuele leerlingen konden een oorkonde verdienen voor de beste tekening met de meest pakkende en duidelijke boodschap.

  Siebe Eikens, leerling van de Soester Montessorischool wint de eerste prijs. Zijn affiche met de oproep Scheid! Laat drie afvalbakken zien waarin duidelijk wordt dat het ingezamelde vuil gescheiden verzameld moet worden.

  De tweede prijs gaat naar een groep van drie kinderen die gezamenlijk aan de tekening hebben gewerkt en de slogan hebben bedacht. Romaisa Amezian, Emmy den Elsen en Mirte van de Ven van de Kard.Alfrinkschool uit Maassluis hebben als slogan: ,,Zorg voor de Aarde door afval te scheiden!".

  Elizabeth Brummer van de Sint Carolusschool in Soesterberg wint het brons met de slogan: "Strijd voor uw planeet"

  De wisselbeker voor het meest creatieve werkboek, met tekeningen, raps, brieven, gedichten, foto's met als onderwerp: het scheiden van afval en de omgang met het milieu gaat naar de Tweede van der Huchtschool in Soest. Drie van de vier prijzen blijven in de gemeente Soest.

  De tekening van Siebe wordt komend najaar afgebeeld op de RMN-vuilniswagens die door Soest rijden.