• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Keurmerk Afvalvrije School voor Montessori Soest

 • Vrijdag 21 april 2023 kregen de schoolleiding en de leerlingenraad van de Montessorischool uit handen van Rob Kleinegris van Stichting VAnG en wethouder Aukje Treep het Keurmerk Afvalvrije School uitgereikt. De school was volgens Kleinegris ‘cum laude’ geslaagd voor het eisenpakket dat de stichting aan het keurmerk stelt.

  Bijna alle leerlingen van de school waren aanwezig bij de feestelijke uitreiking op deze vrijdagmorgen. Naast de 230 kinderen waren ook veel belangstellende ouders aanwezig en natuurlijk ook het team van de school. Directeur Rosanne Los had lovende woorden voor onderwijsassistent/conciërge Truus Moree. ,,Truus bewaakt of wij alles wel goed doen”, verklaarde Los die uiteraard zeer tevreden was met het keurmerk.

  Dat Truus, samen met het team én natuurlijk de leerlingen, goed werk had geleverd liet Rob Kleinegris weten. ,,Je kan maximaal 750 punten halen voor het keuringsrapport en die punten hebben jullie allemaal binnen.” Wethouder Treep onderschreef de woorden van de VAnG-voorman. ,,Jullie mogen trots zijn op dit bereikte resultaat. Applaus voor jullie zelf!”

  Het is overigens niet eenvoudig om het keurmerk te verkrijgen legt Kleinegris uit. Een keurmeester controleert, namens de Stichting VAnG, de school periodiek op:

  • Het gebruik van eenmalige verpakkingen vermijden en/of ontmoedigen;
  • Scheiden van afval;
  • Milieumanagement;
  • Probleemoplosser;
  • Bezetting milieuteam/kinderraad;
  • Uitvoering afvalscheiding in bakjes;
  • Uitvoering schoon verzamelen van gescheiden afval;
  • Algemene indruk locatie;

  Uiteindelijk levert de beoordeling een totaalscore op. De maximale totaalscore is 750. Bij minimaal 500 punten wordt het keurmerk verleend. Als de school in alle opzichten voldoet aan de gestelde criteria, dan is de weg vrij voor de ceremoniële uitreiking van het keurmerk ‘Afvalvrije School’ zoals afgelopen vrijdag bij de Montessori.

  Rob Kleinegris: ,,De Montessorischool is een goed voorbeeld hoe een school afvalscheiding en het gebruiken van afval als grondstof aanpakt. We willen het keurmerk landelijk uitrollen en zoeken samenwerking met verschillende bedrijven en instellingen om kinderen nog beter voor te lichten."

  Waarom een Keurmerk?
  De ambitie is om scholieren bewust te maken dat afval een waardevolle grondstof is. Een Afvalvrije School is een school die zo min mogelijk afval produceert en het afval dat zij produceert zoveel mogelijk weet te scheiden. Dit houdt in dat de school zo min mogelijk restafval produceert. Kortom, afvalscheiding én afvalpreventie. Een Afvalvrije School is niet alleen concreet bezig met het scheiden en verminderen van afval, maar maakt kinderen ook enthousiast voor een beter milieu door middel van gedragsverandering en educatie.