• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • VAnG doet mee met Keep it Clean Day 2021

  [SOEST] Elke derde vrijdag van september organiseert de landelijke stichting ‘Supporter van Schoon’, de Keep it Clean Day. Ook de Soester stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) slaat de handen ineen tegen zwerfafval. Vrijdag ging de Soester streetmastergroep de straten in. Struiken, wegen en bermen werden gezuiverd van zwerfvuil. Het vuil werd verzameld en gesorteerd.

  Stichting VAnG, in 2014 opgericht door Rob Kleinegris, zet zich actief in voor het schoonhouden van de straten en voor educatie om recycling van afval te bevorderen. Dagelijks gaan honderd vrijwilligers, onder de naam ‘streetmaster’ hun eigen wijk in om zwerfafval te ruimen.

  Meedoen aan de jaarlijkse Keep it Clean Day is een van de vaste activiteiten van de stichting.  Maar voordat de vrijwilligers aan de slag gaan hebben zij in de ochtend de eigen woonomgeving zwerfvuilvrij gemaakt. Thuis wordt al het opgehaalde vuil gescheiden en netjes verdeeld in de verschillende kliko’s.

  Ook dit jaar verzamelen de vrijwilligers zich rond het middaguur bij Stayokay aan de Bosstraat waar zij genieten van een lunch en zij de instructies krijgen voor het afval ruimen. De vrijwilligers worden toegesproken door Rob Kleinegris die vertelt dat naast het ruimen van het afval, het scheiden ook noodzakelijk is. Hij noemt met name het metaal. ,,Dat brengt ook nog eens geld in het laadje”. Kleinegris wijst naar vrijwilligster Nel Strumpel die fanatiek blikjes verzamelt. Strumpel bevestigt de lucratieve opbrengst. ,,Het geld dat ik ermee ophaal zet ik om in bijvoorbeeld kaartjes voor het Dierenpark, die ik dan weer weggeef. Het gaat mij om de kringloopgedachte. Strumpel knikt naar de aanwezige wethouder Aukje Treep. ,,Misschien kan de gemeente iets betekenen in het inzamelen van metaal. Het is een waardevolle grondstof." De wethouder beaamt dat en hoopt vooral op het invoeren van statiegeld voor blik.

  Treep spreekt vervolgens haar waardering uit voor het werk van de enthousiaste groep vrijwilligers. ,,De mensen gaan de straat op en spreken anderen aan. Dat werkt het best; geleiden in plaats van dwingen. Mijn eigen zoon van 16 moest in het kader van de week van de duurzaamheid zwerfvuil ruimen. Hij was onder de indruk van de troep die hij had aangetroffen. Het gaat om bewustwording en daarom is het zo goed dat jullie de straat op gaan. De gemeente is blij met deze initiatieven.”

  De streetmasters gaan vervolgens met paard en huifkar naar locaties in Soest. Het opschrift van de huifkar: "Op weg naar een schoon Soest 2022” is de belofte van Kleinegris die hij ooit aan toenmalig burgemeester Noodergraaf heeft gemaakt. De paarden brengen de ruimers onder meer naar winkelcentrum Soest-Zuid en de Birkstraat. Na gedane arbeid meldt de groep zich bij Stayokay waar het opgehaalde vuil gesorteerd wordt. Er wordt nagepraat, met de voldane constatering dat Soest een stukje schoner is geworden. Hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen.

 • Hieronder een korte foto impressie van de Keep It Clean Day 2021. Klik op een foto voor een vergroting.